Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Ρεβυθούσα: Οι προοπτικές εξαγωγών προς Βαλκάνια εκτοξεύουν ενδιαφέρον και τιμές για LNG - Προσφορές ως και 4 εκατ. ευρώ για ένα slot - Ποιοι Έλληνες και ξένοι εξασφάλισαν θέσεις

Πρωτοφανείς προσφορές, δείγμα των τεράστιων προοπτικών που διανοίγονται για εξαγωγές LNG στην Βουλγαρία και ευρύτερα στην Αν.Ευρώπη, καταγράφονται στην δημοπρασία του ΔΕΣΦΑ για τα slots της Ρεβυθούσας, η οποία αφορά τα επόμενα τέσσερα έτη. Φτάνουν ακόμη και τα 3,5 - 4 εκατομμύρια ευρώ για ένα slot, δηλαδή, 3,5 φορές πάνω από πέρυσι !


Αυτό προκύπτει με βάση τις πληροφορίες για τα ποσά που δόθηκαν χθες αναφορικά με την ετήσια ενοικίαση κάποιων από τις μεμονωμένες χρονοθυρίδες υγροποιημένου αερίου του διαχειριστή στην Ρεβυθούσα. Κερδισμένοι από την χθεσινή δημοπρασία, ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο βουλγαρικές εταιρείες, οι Bulgargaz και Kolmar, καθώς επίσης η ΔΕΗ και η Motor Oil. Οι τέσσερις αυτές εταιρείες μίσθωσαν τα τέσσερα από τα συνολικά οκτώ, προς διάθεση, μεμονωμένα slots.

Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσουν» και τα υπόλοιπα τέσσερα, ενώ όσο για τα «πακέτα» χρονοθυρίδων, αυτά έχουν κλείσει από τη Δευτέρα, με νικητές τη ΔΕΠΑ (8 slots, 4 TWh), τη Mytilineos (5 slots, 5 TWh) και τη βουλγαρική ΜΕΤ Energy (5 slots, 5 TWh).

Η μετατροπή της Ελλάδας σε βασικό εξαγωγέα φυσικού αερίου για την περιοχή, αλλάζει τα δεδομένα και εκτινάσσει το ενδιαφέρον και τις τιμές για slots στην Ρεβυθούσα. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι εξαγωγές αερίου εκτοξεύτηκαν κατά 293%, ξεπερνώντας τις 20 τεραβατώρες, με βασικό αποδέκτη την Βουλγαρία, τις ανάγκες της οποίας καλύπτει σταθερα εδώ και πολλούς μήνες η Ελλάδα.

Ο νέος ρόλος της Ρεβυθούσας

Το παιχνίδι στην Ρεβυθούσα έχει ανοίξει για τα καλά. Το γεγονός ότι οι ανάγκες των Βαλκανίων και της Αν.Ευρώπης είναι αρκετά μεγάλες, ότι προ ημερών πήρε μπροστά και η νέα πλωτή δεξαμενή FSU του ΔΕΣΦΑ, η οποια αυξάνει κατά 140.000 κυβικά μέτρα τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και φυσικά ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε βασικό εξαγωγικό παίκτη, οξύνουν τον ανταγωνισμό, με ισχυρή παρουσία ξένων εταιρειών, προς ώρας από Βουλγαρία.

Ενώ παραδοσιακά, τα slots της Ρεβυθούσας μοιράζονταν στους πέντε γνωστούς εγχώριους χρήστες (ΔΕΠΑ, Mytilineos, Elpedison, ΔΕΗ, Motor Oil), πλεον στο παιχνίδι έχουν μπει και τρεις ξένες εταιρείες (Bulgargaz, Kolmar, MET Energy), χωρίς να γνωρίζει κανείς αν η τιμή θα ανέβει κι άλλο για τα τέσσερα μεμονωμένα slots.

Σημειωτέον ότι στην διαδικασία της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου, για τα «πακέτα» slots εισαγωγής LNG στη Ρεβυθούσα το 2023, ακριβώς λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από ελληνικές και ξένες εταιρείες, προσφέρθηκαν τιμές 2,5 φορές πάνω από πέρυσι (στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ ανά slot). Αύριο Παρασκευή, θα υπάρχει ακριβής εικόνα και για τις τιμές που δόθηκαν στα οκτώ μεμονωμένα, (έξι των 500 GWh έκαστο και δύο της 1 TWh), για τα οποία η διαδικασία λήγει τη Παρασκευή. 

Κοντά στις 36 TWh το LNG το 2023

Αθροίζοντας όλες τις ποσότητες της τρέχουσας δημοπρασίας του ΔΕΣΦΑ που αφορά τα έτη 2023-2027, προκύπτει το απίστευτο νούμερο των 30-35 TWh. Τι σημαίνει αυτό; Έστω ότι η ζήτηση φυσικού αερίου από την ελληνική αγορά το 2023, δεν ξεπερνά τις 60 TWh. Εστω επίσης ότι 30-35 TWh προέρχονται από αγωγούς, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 25-30 TWh θα αφορούν LNG. Συνολικά από τη Ρεβυθούσα, για εξαγωγές αλλά και εσωτερική κατανάλωση, εκτιμάται ότι μπορούν να προέλθουν κοντά στις 35-40 TWh για την επόμενη χρονιά. Εξ αυτών, οι 14 TWh «κλείδωσαν» τη Δευτέρα, 3 TWh χθες, και απομένουν ακόμη αδιάθετες θυρίδες για 2 TWh. Συνυπολογίζοντας και τις 17 TWh που είχαν αγοραστεί από πέρυσι, προκύπτει το νούμερο των 36 TWh. Εξ αυτών, αναμένεται να εξαχθούν ποσότητες περίπου 15-20 TWh.

Στο σενάριο που η ζήτηση για το 2023 διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, τότε η ενοικίαση κάποιας από τις χρονοθυρίδες ενδεχομένως ακυρωθεί. Στον αντίποδα, αν η κατανάλωση είναι ακόμη μεγαλύτερη του αναμενόμενου, τότε δεν αποκλείεται να ενταχθούν και μικρά φορτία, τα οποία δεν φαίνονται τώρα στα slots. Αυτά θα προκύψουν μέσα από μηνιαίους προγραμματισμούς, αναλόγως πάντα τον διαθέσιμο χώρο.