Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ξεκίνησαν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Ξεκίνησαν σήμερα οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που θα πραγματοποιηθούν από την ExxonMobil. 





Η γνωστοποίηση της έναρξης των ερευνών πραγματοποιήθηκε δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ και την πρωϊνή εκπομπή «Συνδέσεις» αποκάλυψε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει.

«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Η σχετική NAVTEX, που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος όπως επίσης δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» ανέφερε στην εκπομπή της ΕΡΤ ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. «Βέβαια μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι πραγματικά υπάρχει όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν συνολικά δύο χρόνια και ανάλογα με τα αποτελέσματά τους, η κοινοπραξία της ExxonMobil θα κρίνει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των ερευνών, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό έχει ως εξής:

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες, 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις, 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος και 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Παράλληλα το αυστηρό πλαίσιο για το περιβάλλον θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Α. Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.

Β. Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.

Γ. Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.

Δ. Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.

Ε. Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.

ΣΤ. Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ζ. Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

Η. Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.