Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Πετρέλαιο: Το ράλι του Οκτωβρίου και ο ακόμη πιο δύσκολος Νοέμβριος - Υψηλή ζήτηση μέχρι το 2045 βλέπει ο ΟΠΕΚ

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει δραστικά τα επίπεδα προσφοράς άλλαξε το κλίμα πυροδοτώντας ένα ανοδικό ράλι των τιμών μέσα στο μήνα, που αναμένεται να συνεχιστεί και τον Νοέμβριο. 


Άλλωστε παρά τη συζήτηση για τη στροφή των οικονομιών στην πράσινη ενέργεια, το καρτέλ εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα 20 χρόνια!

Με τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον περασμένο Μάιο «κλείνει» τον Οκτώβριο η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι αγορές έχουν μπροστά τους ένα ακόμη δυσκολότερο μήνα, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή η σχεδιαζόμενη δραστική μείωση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.

Αν και τα αδύναμα στοιχεία από το μέτωπο της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα έφεραν σήμερα αρνητικές πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού, με το Brent να υποχωρεί στα 94,75 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να πέφτει στα 86,21 (κάτω από το όριο των 87 δολαρίων), ο απολογισμός του μήνα είναι ιδιαίτερα θετικός.

Η τιμή του αργού μετρά μηνιαία άνοδο άνω του 9%, την μεγαλύτερη από τον περασμένο Μάιο, καθώς η απόφαση του ΟΠΕΚ+ άλλαξε από νωρίς το κλίμα ανοίγοντας ένα νέο κύκλο ανοδικών πιέσεων για τις τιμές που αναμένεται να συνεχιστεί και τον ερχόμενο μήνα.

Το καρτέλ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο, που συνιστά και την πιο δυναμική περικοπή στα επίπεδα προσφοράς από το πρώτο κύμα της πανδημίας του 2020, όταν η τότε κάθετη πτώση της ζήτησης είχε φέρει ελεύθερη πτώση των τιμών.

Οι τιμές τώρα δεν είχαν υποχωρήσει σε καμία περίπτωση τόσο πολύ, όμως η καθοδική τους πορεία σε σχέση με τα υψηλά της άνοιξης είχαν θορυβήσει τις χώρες παραγωγής που ήθελαν να προλάβουν μια μεγαλύτερη πτώση ενόψει και των νέων δεδομένων που θα έφερνε στις αγορές, από το Δεκέμβριο, το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Το γεγονός ότι οι αραβικές χώρες και δη, η «βασίλισσα» Σαουδική Αραβία έβαλαν μπροστά το οικονομικό τους συμφέρον και όχι τις δυσκολίες της διεθνούς κοινότητας από το τοξικό μείγμα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, οδήγησε σε σαφή επιδείνωση των σχέσεων του Ριάντ με την Ουάσιγκτον. Όμως, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ πέτυχαν αυτό που ήθελαν: οι τιμές άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν!

Η νέα έκθεση του ΟΠΕΚ

Μάλιστα, παρά την στροφή σε καθαρότερες πηγές ενέργειας λόγω και της τωρινής ενεργειακής κρίσης, η παγκόσμια κοινότητα θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, όπως επανέλαβε και στη νέα έκθεση του «World Oil Outlook», που δημοσίευσε σήμερα, ο ΟΠΕΚ.

Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη του για τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Για το 2023 υποστήριξε πως η ζήτηση θα αυξηθεί στα 103 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που συνιστά μια αύξηση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 και κατά 1,4 εκατ. πιο ψηλά από την προηγούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει για την επόμενη χρονιά.

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά και τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα 108,3 εκατ. βαρέλια το 2030 και αγγίζοντας τα 109,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2035. Θα παραμείνει δε, στα υψηλά αυτά επίπεδα τουλάχιστον για άλλη μια δεκαετία, ήτοι μέχρι το 2045.