Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Έρευνες στην Κρήτη: Ανοίγει ο δρόμος για γεωτρήσεις το 2025 - Σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή

Η έναρξη των σεισμικών ερευνών της κοινοπραξίας υπό την ExxonMobil στην περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, πραγματοποιείται εντός του χρονικού  σχεδιασμού που είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος η ΕΔΕΥΕΠ. 



Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Α. Στεφάτου το χρονικό παράθυρο διενέργειας των σεισμικών στην Κρήτη περιλάμβανε τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.

Αυτό σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον τηρηθούν και τα υπόλοιπα ορόσημα του χρονοδιαγράμματος, θεωρητικά θα μπορούσαμε να δούμε τις πρώτες γεωτρήσεις στην Κρήτη στη διετία 2025 – 2026: μετά τις σεισμικές έρευνες, προβλέπεται να ακολουθήσουν τα τρισδιάστατα σεισμικά το 2024. Η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση θα ληφθεί το 2025 – 2026 ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027. Η παραγωγή τοποθετείται για το 2029 εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κοινοπραξίας που έχει την ευθύνη της παραχώρησης, μετά την αποχώρηση της Total και την ανάληψη του μεριδίου της από την ExxonMobil. Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V ανέλαβε το 75% του ποσοστού της ΤotalEnergies (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης. Το υπόλοιπο ποσοστό (25% του 40%) πέρασε σε θυγατρικές των ΕΛΠΕ. Παράλληλα η ExxxonMobil ανέλαβε καθήκοντα εντολοδόχου στην παραχώρηση. 

Δυνητικό μέγεθος

Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGSστην ευρύτερη περιοχή.

Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε “Τάλως” ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι παραχωρησιούχοι δηλαδή η Total και η ExxonMobil.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70 – 90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15 – 20 % των κατανάλωσεων της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση υπερβαίνει τα  250 δις. Ευρώ.

Ανακοίνωση ΕΔΕΥΕΠ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΥΕΠ, με την οποία η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, ανακοίνωσε σήμερα τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

• Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.

• Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.

• Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.

• Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.

• Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.

• Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

• Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

• Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία στο ερευνητικό σκάφος ανεξάρτητων παρατηρητών της ΕΔΕΥΕΠ. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές  αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων  στις συγκεκριμένες περιοχές.

Δείτε εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΕΥΕΠ