Αυξάνεται το Δεκέμβριο το ενδιαφέρον για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.
Η αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ωθεί τις ελληνικές εταιρίες να αυξάνουν τις προμήθειες φυσικού αερίου ενώ μεγάλη είναι η κινητικότητα και της MET Energy εταιρίας εμπορίας με έδρα την Ελβετία η οποία δραστηριοποιείται έντονα στην αγορά των Βαλκανίων εισάγοντας LNG μέσω της Ρεβυθούσας.
Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, 14 φορτία LNG συνολικής δυναμικότητας 834.563 κ.μ. αναμένεται να φτάσουν στη Ρεβυθούσα τον Δεκέμβριο, ενώ για τον Νοέμβριο φαίνεται ότι κάποιες εταιρίες επανακαθορίζουν τη στάση τους, αφού οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ το Νοέμβριο είναι προγραμματισμένο να ξεφορτώσουν στη Ρεβυθούσα οκτώ φορτία των εταιριών Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ ενώ η MET Energy που επρόκειτο να φέρει ένα φορτίο τον Νοέμβριο άλλαξε τον προγραμματισμό της και συγκεντρώνει τις ποσότητες της για τον επόμενο μήνα.Έτσι η Μυτιληναίος τον Νοέμβριο θα φέρει δυο φορτία συνολικής δυναμικότητας 285.710 κ.μ.. Η Elpedison έχει προγραμματίσει τέσσερα φορτία συνολικής δυναμικότητας 98.976 κ.μ. και η ΔΕΠΑ θα φέρει δυο φορτία συνολικής δυναμικότητας 96.012 κ.μ.
Για το Δεκέμβριο το ενδιαφέρον αυξάνεται κατακόρυφα καθώς προγραμματίζονται ένα φορτίο από τη ΔΕΗ δυναμικότητας 147.710 κ.μ. ενώ η MET Energy προγραμματίζει έξι φορτία συνολικής δυναμικότητας 93.059 κ.μ.
Η Elpedison προγραμματίζει για τον Δεκέμβριο τρία φορτία συνολικής δυναμικότητας 283.603 κ.μ. και η ΔΕΠΑ ακόμη τρία φορτία συνολικής δυναμικότητας 162.481 κ.μ.
Η Μυτιληναίος προγραμματίζει ένα φορτίο 147.710 κ.μ. Και βέβαια το ενδιαφέρον για εισαγωγές LNG δεν σταματάει στο 2022. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ για το 2023 έχουν δεσμευθεί χρονοθυρίδες αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα, φορτίων δυναμικότητας 145.000 κμ το κάθε ένα και συγκεκριμένα 10 από την Μυτιληναίος, 5 από την Elpedison και δυο από την Motor Oil.
Επάρκεια εφοδιασμού
Ταυτόχρονα η έναρξη της λειτουργίας του FSU, της πλωτής δεξαμενής που εγκατέστησε ο ΔΕΣΦΑ στα ανοιχτά της Ρεβυθούσας για να διασφαλίσει πλήρως την επάρκεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς, «ανοίγει το παιχνίδι» αφού δίνει νέες δυνατότητες εισαγωγών LNG και αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας από 225.000 κ.μ. στα περίπου 370.000 κ.μ., δηλ. αύξηση περίπου 70%. Επιπλέον το FSU προσφέρει ευελιξία ως προς την υποδοχή και εκφόρτωση φορτίων LNG, αφού είναι δυνατή πλέον η ταυτόχρονη εκφόρτωση (στην προβλήτα της Ρεβυθούσας και στην πλωτή δεξαμενή) δύο πλοίων μεταφοράς LNG.
Η λειτουργία του FSU εγκαινιάστηκε ως γνωστόν με την εκφόρτωση του πρώτου LNG φορτίου από την εταιρεία Mytilineos, στο πλαίσιο της υποχρέωσης των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας να τηρούν απόθεμα ασφαλείας. Μια υποχρέωση που ισχύει από τις αρχές Νοεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ οι τιμές του φυσικού αερίου στο hub TTF της Ολλανδίας το τελευταίο διάστημα κινείται στο επίπεδο των 110 ευρώ/MWh ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς φορτίων LNG στη Μεσόγειο. Πάντως οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη διατήρηση της τιμής στα επίπεδα αυτά και θεωρούν ότι κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη των τιμών είναι ο ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη.
Χθες η τιμή του TTF για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 113,4 ευρώ/MWh με πτώση 1,2%, ενώ τα συμβόλαια Ιανουαρίου 2023 έκλεισαν στα 123,2 ευρώ/MWh σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ημέρα.
Πέφτει η χονδρική σε όλη την Ευρώπη
Σε ότι αφορά τις τιμές ηλεκτρισμού καταγράφουν μείωση στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Συγκεκριμένα στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας η χονδρική τιμή του ρεύματος για σήμερα (8/11) διαμορφώθηκε στα 200,45 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 2,6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα παραμένοντας ωστόσο η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή όλης της Ευρώπης. Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 188,4 ευρώ/MWh. Μάλιστα στη Βουλγαρία η τιμή μειώθηκε κατά 7,1% και στη Ρουμανία κατά 13,7%. Στην Ιταλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 163,86 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 11,8%, ενώ στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 25% και διαμορφώθηκε στα 95,15 ευρώ/MWh. Τέλος στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή μειώθηκε κατά 6,2% και διαμορφώθηκε στα 113,4 ευρώ/MWh.
www.worldenergynews.gr