Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Στην Energean η... σκυτάλη των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος – Ξεκινούν στο block 2 – Ο ρόλος της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την υφαλοκρηπίδα

Η προ δύο ετών ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη για την υφαλοκρηπίδα και τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Ελλάδα και Ιταλία ξεκλείδωσε τις σεισμικές έρευνες στο block 2, στο Ιόνιο Πέλαγος.




Αυτό σημειώνουν στο energypress αρμόδιες πηγές γνωστοποιώντας την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών της κοινοπραξίας Energean – Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) στη θαλάσσια «περιοχή 2» που γειτνιάζει με την Αδριατική της Ιταλίας. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος της νορβηγικής PGS «Ramform Hyperion» είναι έτοιμο για την πρόσκτηση των τρισδιάστατων δεδομένων σε έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της παραχώρησης, κατόπιν των σχετικών εντολών του operator, της Energean.

Για τις σεισμικές του Ramform Hyperion, η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, έχει εκδώσει σχετική NAVTEX και οι έρευνες θα γίνουν πολύ μακριά από τη στεριά και συγκεκριμένα στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία.  Η Energean, ως operator έχει μεριμνήσει για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας. Έτσι, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη διαδικασία μετέχουν τρεις παρατηρητές Θαλάσσια Ζωής (Marine Mammals Observers), δύο καταγραφείς της έντασης του ήχου της έρευνας, σύνδεσμοι με τους αλιείς και τις τοπικές αρχές, ενώ η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από το Λιμενικό Σώμα.    

Πρόκειται για την έκτη σεισμική έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Είχαν προηγηθεί το 2015 οι σεισμικές στον Πρίνο, το 2016 στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιώαννινα το 2018-2019 και φέτος την περασμένη Άνοιξη στα blocks του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού – block ΒΔ Πελοπόννησος.

Υπενθυμίζεται, πως στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων της περασμένης Άνοιξης για την επιτάχυνση του εθνικού σχεδίου ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy αποφάσισε στο θαλάσσιο block 2 να προχωρήσει απευθείας στην πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, αντικαθιστώντας τις δισδιάστατες. Με τον τρόπο αυτό κερδίζει χρόνο ως προς τη διαδικασία των ερευνών, της αξιολόγησης των δεδομένων και της ενδεχόμενης λήψης απόφασης για δοκιμαστική γεώτρηση. Εφόσον, οι έρευνες αποδώσουν καρπούς ως προς τον εντοπισμό αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.