Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Η εκδίκηση του "ξεγραμμένου" ΟΠΕΚ - Ανακτά τη σημασία του μέσω της γεωπολιτικής οδού

Πριν μερικά χρόνια, οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές και στην αγορά το πάνω χέρι είχαν οι καταναλωτές με αποκορύφωμα το ξεχωριστό έτος 2020, όταν η ζήτηση κατέρρευσε. 




Πλέον, αυτό έχει ανατραπεί καθώς η τιμή του αργού έχει παγιωθεί πάνω από τα 85 δολάρια/βαρέλι και σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την αποεπένδυση στην παραγωγή έχει ωφελήσει τους παραγωγούς.

Η αντιστροφή της τάσης γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από το κλίμα στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ+. Κατά τις τελευταίες ημέρες ο οργανισμός έλαβε μια ηχηρή απόφαση να μειώσει σημαντικά την παραγωγή του, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών-καταναλωτών που είναι αντιμέτωπες με οικονομική ύφεση και συχνά πολιτική αστάθεια.

Καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ζητήσει τουλάχιστον να αναβληθεί η απόφαση κατά ένα μήνα ώστε να μην προηγηθεί των αμερικανικών εκλογών, τις τελευταίες ημέρες τα μέλη του ΟΠΕΚ επιδόθηκαν συγχρονισμένα σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να πείσουν τις ΗΠΑ ότι η απόφασή τους είχε αποκλειστικά οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Παρόλο που οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ παραμένουν το ίδιο ασαφείς όπως και παλιά, η αυτοπεποίθηση έχει επιστρέψει στον οργανισμό και αυτό φαίνεται. Η εικόνα που δίνει προς τα έξω μεταφέρει μια πιο αρραγή συμμαχία των μελών του και ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Τα παραπάνω στοιχειοθετούν μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον ο ΟΠΕΚ είναι σε θέση με τη συνδρομή της Ρωσίας να ξαναπαίξει ισχυρά γεωπολιτικά "χαρτιά" όπως στο απώτερο παρελθόν και να ταρακουνήσει τους καταναλωτές, θυμίζοντάς τους την ισχύ του.

Πολλοί έσπευσαν την τελευταία πενταετία να προδιαγράψουν το τέλος του καρτέλ και να θεωρήσουν ότι στο εξής θα βρισκόταν σε μια αποδυναμωμένη θέση λόγω της στροφής των δυτικών οικονομιών μακριά από το πετρέλαιο σταδιακά. Η κρίση έδειξε όχι μόνο ότι το πετρέλαιο είναι το ίδιο απαραίτητο όπως πάντα, αλλά και ότι παραμένει άμεσα συνδεδεμένο με γεωπολιτικές εξισώσεις που είναι πάντοτε δισεπίλυτες.