Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Στις 103 οι βιομηχανίες που ζητούν εξαίρεση από την κατά προτεραιότητα περικοπή φορτίων φυσικού αερίου

Ενας αριθμός 103 βιομηχανιών μεταξύ των οποίων το σύνολο των ενεργοβόρων υψηλής και μέσης τάσης διεκδικεί εξαίρεση από την υποχρέωση της μείωσης της ζήτησης στο φυσικό αέριο. 



Σύμφωνα με πληροφορίες φακέλους για την λίστα των "σημαντικών βιομηχανιών" που θα εξαιρεθούν από την κατά προτεραιότητα περικοπή φορτίων φυσικού αερίου υπέβαλλαν στη ΡΑΕ μέχρι και τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) τελευταία ημέρα της προθεσμίας, 103 βιομηχανίες.


Η ΡΑΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και να ετοιμάσει την σχετική λίστα μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό που ενέκρινε το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας τον Ιούλιο θα πρέπει να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% το διάστημα από 1ης Νοεμβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023 σε περίπτωση που σημάνει ευρωπαϊκός συναγερμός. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί για τη χώρα μας σε 7,5 τεραβατώρες και σχεδόν στο σύνολό του θα πρέπει να εξοικονομηθεί από τη βιομηχανία, αφού οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν εξαιρεθεί, ενώ τα νοικοκυριά ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών.

Ο Κανονισμός της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εξαιρέσουν από την κατά προτεραιότητα μείωση της ζήτησης βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, θέτοντας μια σειρά από γενικά κριτήρια, στα οποία θα “πατήσει” και η ΡΑΕ για το δύσκολο έργο της αξιολόγησης. “Σίγουρα θα πρέπει να προστατευθούν βιομηχανίες οι οποίες θα υποστούν ζημιές σε περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου, θα καταστραφεί δηλαδή μεγάλο μέρος της παραγωγής τους ή και η ίδια η εγκατάστασή τους , κάτι που είναι μη αναστρέψιμο. Επίσης θα εξετάσουμε το μέγεθος της γενικότερης οικονομικής ζημίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία για την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομία της χώρας, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας εξαγωγικών βιομηχανιών στη διεθνή αγορά” δηλώνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας.

 Οι κρίσιμοι τομείς

Ως κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς ορίζονται από τον Κανονισμό της Κομισιόν η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον, η προστασία, η άμυνα, τα διυλιστήρια και τα τρόφιμα. Κρίσιμοι επίσης θεωρούνται οικονομικοί τομείς ή βιομηχανίες που είναι μέρη διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σκεπτικό της εξαίρεσης σε αυτή την περίπτωση λέει ότι οι διαταραχές στη λειτουργία μιας επιχείρησης ενδέχεται να μην επηρεάσουν κρίσιμους τομείς σε ένα κράτος-μέλος, αλλά μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό κρίσιμους τομείς σε άλλα κράτη-μέλη και άρα θα πρέπει να αξιολογούνται οι επιπτώσεις στη μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μεμονωμένα.

Για παράδειγμα, η βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προϊόντων, η χημική βιομηχανία (π.χ. προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και σε τομείς της υγείας), η κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία (για σκοπούς υγειονομικής περίθαλψης και άμυνας) αποτελούν μέρος αλυσίδων αξίας, οι οποίες είναι κρίσιμες για σημαντικούς τομείς ή τομείς στρατηγικής σημασίας. Ενας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι εάν μια εταιρεία έχει το μονοπώλιο στην Ευρώπη ή παγκοσμίως ή κυριαρχικό ρόλο στην αγορά σε μια κρίσιμη αλυσίδα αξίας. Εάν η μείωση της παροχής φυσικού αερίου σε μία εγκατάσταση εμποδίσει την παραγωγή ενός βασικού προϊόντος σε ολόκληρη την Ε.Ε. ή ευρύτερα, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ενα άλλο κριτήριο που θα πρέπει να αξιολογηθεί για την κατά προτεραιότητα εξαίρεση από τη μείωση της κατανάλωσης είναι η δυνατότητα υποκατάστασης του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα. Επίσης, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης από την υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας της.

www.worldenergynews.gr