Η ενεργειακή ατζέντα είναι στους βασικούς τομείς ενδιαφέροντος των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον Καγκελάριο Σολτζ, ο οποίος έρχεται σήμερα 26 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.
Το βασικό πρόβλημα των Γερμανών παραμένει η αξιόπιστη τεχνική εφαρμογή του δυναμικού πλαφόν και όπως ανέφερε χθες 25/10 η Kantri Simson έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερείς προτάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, άρα να μην υπάρξει πρόβλημα λόγω του πλαφόν και παράλληλα να αποτραπεί η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ισπανία, όπου ανέβηκε 80% στο 9μηνο του 2022, δηλαδή μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα η συμβολή της ελληνικής πλευράς ( καθηγητής Κάπρος) στη νέα πρόταση που έχει πέσει στις Βευξέλλες για τον διαχωρισμό της αμοιβής των ΑΠΕ και άλλων τεχνολογιών από την οριακή τιμή σε σχέση με το φυσικό αερίο και τον άνθρακα, είναι στην προτεραιότητα της νέας Συνόδου Κορυφής. Στα πλαίσα αυτά οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα κάνει η Baywa, όσον αφορά τις επενδύσεις της στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα τι θα ζητήσει η γερμανική πλευρά στον κλάδο αυτό.
Ισχυρό asset για την ελληνική πλευρά παραμένει η αποτελεσματική συνεργασία ΔΕΗ - RWE που προχωρά με στόχο την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων.Οι επαφές Σκρέκα - Habeck έχουν προλιάνει το έδαφος για την πορεία ενός κλάδου που παρουσιάζει τεράστο ενδιαφέρον, καθώς είναι αυτός που θα πιέσει καθοδικά τις τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια, συνοδευόμενος από την τεχνολογία της αποθήκευσης.
Οι επιμέρους τομείς
Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει συζητηθεί σαν θέμα της ατζέντας μετά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών για νέα κτίρια μηδενικών εκπομπών από το 2030 στον ιδιωτικό τομέα και από το 2028 στον δημόσιο και μηδενισμό για τα παλαιά μέχρι το 2050.
Η διαχείριση αποβλήτων και η κυκλική οικονομία επίσης ενδέχεται να συζητηθούν καθώς δημοπρατούνται πολλές νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Οι ενεργειακές υποδομές, αγωγοί , δίκτυα αλλά και η παραγωγή υδρογόνου είναι ζητήματα νευραλγικά για την πορεία της ενεργειακής οικονομίας με δεδομένο, ότι οι νέοι αγωγοί προγραμματίζονται και για υδρογόνο.Tέλος οι τεχνολογίες των μπαταριών επίσης μπορεί να συμπεριληφθουν σε μια διευρυμένη ατζέντα με δεδομένο ότι οι γερμανικές εταιρίες κινούνται ταχύτατα στον τεχνολογικό τομέα που έχει να κάνει με το νέο κλάδο και ο οποίος θα συμπληρώσει την ανάπτυξη και κυριαρχία των ΑΠΕ. Στις νέες τεχνολογίες περιλαμβάνεται και η παραγωγή πράσινης αμμωνίας.
Πάντως οι ανάγκες των γερμανικών συμφερόντων για την ανάπτυξη των τερματικών σταθμών για αποθήκευση LNG έχουν συνδεθεί ήδη με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου που αποτελεί έναν από τους συνδετικούς κρίκους για τις δύο χώρες.
Σημασία έχει να δούμε αν θα εκφραστούν σε κορυφαίο επίπεδο παράπονα είτε συγκεκριμένα αιτήματα για την τύχη των γερμανικών ενεργειακών συμφερόντων στην Ελλάδα.
Τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση του υδρογόνου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την προσθετικότητα και το τι συνιστά πράσινο υδρογόνο, θα μπορούσαν να διευθετηθούν εντός ενός έτους, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ στο Hydrogen Insight, το οποίο εάν επιτευχθεί θα μπορούσε να τερματίσει τη μακρά περίοδο αβεβαιότητας και συζήτησης που όπως υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς του κλάδουεμπόδισε την ανάπτυξη έργων H2 στην Ευρώπη.
Μιλώντας στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, η Aleksandra Tomczak, μέλος της εκτελεστικής ομάδας του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), Frans Timmermans, είπε στο Hydrogen Insight ότι ελπίζει, ότι οι εισηγήσεις για ρυθμιστικά θέματα μπορούν να παραδοθούν εντός του έτους.
Η ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος αρκετές ρυθμίσεις που σχετίζονται με το υδρογόνο, συμπεριλαμβανομένης της δέσμης μέτρων για την απαλλαγή από άνθρακα , η οποία ρυθμίζει βασικές υποδομές όπως οι αγωγοί, τον κανονισμό για τις διασυνοριακές μεταφορές ενέργειας και την αναθεώρηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Οδηγία II (RED II), η οποία θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο ορίζεται και παράγεται το πράσινο και το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Η επενδυτική αποθάρρυνση στον κλάδο της Ευρώπης δημιουργήθηκε από την εισαγωγή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ - με τη μέγιστη έκπτωση φόρου για πράσινο υδρογόνο έως και $3/kg - που καθιστά τις ΗΠΑ μια από τις πιο ευνοϊκές τοποθεσίες στον κόσμο για την παραγωγή πράσινου H2.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην ενεργειακή μονάδα της EC, Mechthild Wörsdörfer,συμφώνησε ότι οι κανονισμοί για το υδρογόνο στο πλαίσιο της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED II) μπορούν ακόμη να οριστικοποιηθούν φέτος. Νέες τριμερείς συναντήσεις μεταξύ του κοινοβουλίου της ΕΕ, του Συμβουλίου και της Επιτροπής έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, παρόλο που η ΕΕ μπορεί να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου, η σχετική νομοθεσία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ψηφιστεί: η νομοθεσία RED II αναμένεται να χρειαστούν άλλα δυόμισι χρόνια για να τεθεί σε νόμο.
www.worldenergynews.gr