Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Η Σλοβακία θα μπορούσε να διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη

Η Σλοβακία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δεν λάβει περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους, προειδοποίησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από το μπλοκ μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκή.


Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ δήλωσε ότι η χώρα του θα εισπράξει μόνο περίπου 115 εκ. ευρώ από τα 140 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΕΕ από τις νέες εισφορές στα ορυκτά καύσιμα, ένα κλάσμα του 1,5 δισ. ευρώ που θα αναλογούσε στον πληθυσμό των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Ο Χέγκερ "παραπονέθηκε" ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τον διαμοιρασμό των εσόδων από τις εισφορές σε επίπεδο ΕΕ, αν και υπάρχει πρόβλεψη για την οικειοθελή πραγματοποίηση αυτού του διαμοιρασμού σε διμερή βάση.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τη Σλοβακία, είπε, καθώς ο κύριος παραγωγός της έχει προπωλήσει ενέργεια για το επόμενο έτος σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, ενώ οι Σλοβάκοι διανομείς και πελάτες πρέπει τώρα να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια σε πολλαπλάσια τιμή.