Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Συναγερμός μετά την Τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως τη Γαύδο μετά τη Navtex που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο.  Πρόκειται για περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Navtex 0977/20 της Τουρκίας για έρευνες αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz. Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020.
Πλοία του  Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καταπλέουν στην περιοχή. Το θέμα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία η κυβέρνηση, όπως δηλώνεται ατύπως.
Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος που βρισκόταν σε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, επιστρέφει σήμερα, αντί για αύριο, στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακαλούνται άδειες στρατιωτικών που υπηρετούν στον Έβρο, στο πλαίσιο της επιφυλακής. Ανάκληση αδειών υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό. 
Στις 14.23' ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, αυξάνοντας κι άλλο τον «πυρετό» στην περιοχή.
(upd: 17:00) Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σήμερα ότι "για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός"
Οι δηλώσεις έγιναν κατά το συνέδριο διετούς αξιολόγησης της τουρκικής προεδρίας.
Για το θέμα του Αιγαίου και της Μεσογείου είπε: "Eμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο".
(energypress)