Την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από την έκταση 640 στρεμμάτων στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του Δήμου και την απόδοσή της στους δημότες και επισκέπτες της πόλης για δωρεάν χρήση, προβλέπει τροπολογία του ΚΚΕ που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
«Διατηρητέα μνημεία» από το 2002 η περιοχή
Η Τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».
Όπως υπενθυμίζει το ΚΚΕ, το 2002 χαρακτηρίστηκαν στην περιοχή της Δραπετσώνας διατηρητέα μνημεία, τμήμα του συγκροτήματος του εργοστασίου λιπασμάτων, υαλουργείο, ινστιτούτο ερευνών ΔΕΗ-ΚΗΣ, μονάδα αμμωνίας κ.λ.π.
Το 2007 υπήρχε υπόσχεση και δηλώσεις από την τότε κυβέρνηση ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής, θα μείνει ελεύθερη η παραλία και δεν θα δοθεί καμία άδεια λειτουργίας στα εργοστάσια της πρώην βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας.
2013 με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο το 2013 η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την πόλο υπερτοπικής εμβέλειας του Δυτικού Πειραιά με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, αναψυχής, πολιτισμού εκπαίδευσης και κατοικίας. Έτσι εγκαταστάθηκαν και μπήκαν σε λειτουργία ρυπογόνες βιομηχανίες.
«Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε σήμερα, αφού οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί αποδεδειγμένα μολύνουν στην περιοχή», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση και επισημαίνει ότι:
– Η δυσοσμία στη περιοχή είναι έντονη που δεν πάει άλλο. Κρατάει χρόνια και οι κάτοικοι φοβούνται, όχι να βγουν έξω από το σπίτι, αλλά να αναπνεύσουν στην κυριολεξία. Στα σχολεία της Δραπετσώνας, τα παιδιά ούτε στο προαύλιο μπορούν να βγουν, ούτε μάθημα γυμναστικής να κάνουν. Οι γειτονιές συχνά θυμίζουν θάλαμο αερίων, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη και τη ζωή απελπιστική, με τα μαζικά συμπτώματα δύσπνοιας, τσούξιμο στα μάτια και άλλα που δεν φαίνονται μακροσκοπικά.
– Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραδοτέα υπομνήματα του Δημόκριτου. Από τη μία με το βενζόλιο, που είναι «εκτός ορίων» κάποιες μέρες -ειδικά τους ζεστούς μήνες- αλλά και που όταν βρίσκεται εντός ορίων δεν παύει να είναι καρκινογόνο, και τις θειούχες πτητικές ουσίες από την άλλη, που είναι αυξημένες και τις εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι, φωτογραφίζονται ουσιαστικά οι ρυπογόνες βιομηχανίες.
Άμεση μετεγκατάσταση
Το ΚΚΕ ζητάει την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων, τονίζει όμως πως θα πρέπει να εξασφαλιστούν το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Για τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση της περιοχής και τη συντήρηση των υποδομών που θα κατασκευαστούν, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σύμφωνα με την τροπολογία, θα δικαιούται ισόποση ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές Μανωλάκου Διαμάντω, Παφίλης Θανάσης, Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος, Μαρίνος Γιώργος.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)