Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε ότι αφορά την επιθετική τακτική της Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την ισχυροποίηση της Αμερικανικής παρουσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, βάζουν σε νέο πλαίσιο και τη διερεύνηση λύσης για τη διάσωση του Πρίνου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Energean και τα Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών συνεχίζονται σε πολύ παραγωγική βάση, με κεντρικό άξονα της λύσης την παροχή ικανής δανειοδότησης με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
Η Ανατολική Μεσόγειος - η γειτονιά μας - βρίσκεται πλέον στον επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων που είναι προφανές ότι θα δημιουργήσουν ένα νέο σκηνικό τόσο σε πολιτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.
Η έλευση της Chevron ισχυροποιεί τον -ήδη παρόντα, μέσω της ExxonMobil - αμερικανικό παράγοντα στην περιοχή, καθώς ο 2ος μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος των ΗΠΑ αποκτά συμμετοχή στα μεγάλα κοιτάσματα του Ισραήλ, στην "Αφροδίτη" της Κύπρου και προοπτικά "πατάει" τόσο στον αγωγό East Med, ο οποίος θα τροφοδοτηθεί από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, αλλά και στις υποδομές LNG της Αιγύπτου, καθώς η κυπριακή 'Αφροδίτη" θα αναπτυχθεί εκεί.
Ισραήλ και Κύπρος μόλις πρόσφατα επικύρωσαν τη συμφωνία για τον East Med, κάτι που έχει κάνει η Ελλάδα και κάτι που φαίνεται ότι εξετάζει πλέον η Ιταλία. Για το μεγάλο αυτό έργο έχει δρομολογηθεί η επιλογή του κατασκευαστή του αγωγού, η ΔΕΠΑ "τρέχει" τόσο το ελληνοϊταλικό κομμάτι όσο και το πρώτο εμπορικό deal μέσω της συμφωνίας με την Energean, ενώ η τελευταία μέσω της εξαγοράς της Edison E&P, η οποία την Δευτέρα πήρε και την έγκριση της ΓΣ των μετόχων, αποκτά μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές αερίου στην Αίγυπτο, στο Abu Qir στα ανοικτά της Αλεξάνδρειας.
Οι σεισμικές έρευνες από Total -ENI - ΕΛΠΕ νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ετοιμάζονται, η Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη για έρευνες ανατολικότερα νοτίως της Κρήτης εγκρίθηκε, ενώ οι majors που είναι παρόντες στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προγραμματίσει σειρά γεωτρήσεων το 2021.
Το East Med Gas Forum εδραιώνεται και έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και βλέπεις σε αυτό να κάθονται στο ίδιο τραπέζι το Ισραήλ με τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.
Την ίδια στιγμή βεβαίως, η Τουρκία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται πειρατικά, πραγματοποιώντας ή θέλοντας να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι Τούρκοι εμφανίζονται αποφασισμένοι ισχυριζόμενοι ότι είναι νόμιμοι, "πατώντας" στην συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης και, βέβαια, στο ότι δεν έχουν υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο.
Από την ελληνική πλευρά αναγνωρίζεται ότι, μέσα σε αυτό το σκηνικό, θα ήταν πισωγύρισμα με απροσδιόριστες συνέπειες ένα "λουκέτο" στη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας, τον Πρίνο, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση λόγω της πτώσης των τιμών ελέω κορωνοϊού αλλά και των τεχνικών προβλημάτων που συνεπάγεται η γήρανση των κοιτασμάτων.
Είναι μια μικρή παραγωγή, είναι όμως η μόνη και ουδείς θα επιθυμούσε, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, μια είδηση με τίτλο "έκλεισε η παραγωγή υδρογονανθράκων στο Αιγαίο".
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και Energean συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσης και προφανώς αντιλαμβάνονται ότι κάτι που σε άλλη συγκυρία θα είχε οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, στην παρούσα φάση θα είχε και αρνητικές γεωπολιτικές προεκτάσεις.
(energypress)