Καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού παρουσιάζει το πρόγραμμα των επτά αποκρατικοποιήσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας.
ΔΕΠΑ
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, δηλαδή η πώληση των πλειοψηφικών πακέτων της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, αναμένεται να προχωρήσει εντός του Ιουλίου με την έναρξη της φάσης της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εντός του μήνα θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Video Data Room οι επενδυτές που κρίθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτοί είναι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας οι ΕΛΠΕ - Edison, Μότορ Όιλ - ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα, όμιλος Κοπελούζου, Shell, Met Group και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών οι Italgas, EPH, First State Investments, KKR, Macquarie και SinoCEEF. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς κυβέρνησης, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020 και της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις αρχές του 2020.
ΔΕΔΔΗΕ
Η έναρξη της μερικής ιδιωτικοποίησης του διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ με την πώληση του 49% της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή, τοποθετείται χρονικά για το φθινόπωρο. Βεβαίως για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ που είναι ένα περίπλοκο και δύσκολο εγχείρημα υπάρχει ο αστερίσκος της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει να μην καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας που θα σηματοδοτήσει την μερική αποκρατικοποίηση του δικτύου των 293 χιλιάδων χιλιομέτρων δικτύου διανομής.
ΑΔΜΗΕ
Το ίδιο ισχύει και για την τέταρτη ενεργειακή αποκρατικοποίηση που διαχειρίζεται το ΥΠΕΝ, δηλαδή την πώληση περαιτέρω ποσοστού του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία εντός του έτους, ωστόσο ήδη καταγράφονται καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι πριν την έναρξη του διαγωνισμού θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τον στρατηγικό επενδυτή που είναι εγκατεστημένος στην εταιρεία, την κινεζική State Grid. Λόγω κορωνοϊού, μάλιστα, αναβλήθηκε το προγραμματισμένο ταξίδι για την Κίνα του υφυπουργού ενέργειας Γ. Θωμά.
ΕΛΠΕ
Η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος από την πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει και την πέμπτη ενεργειακή αποκρατικοποίηση, δηλαδή την πώληση του μεριδίου που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρυσι η μετοχή του ομίλου είχε ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 6,04 ευρώ.
ΥΑΦΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Αντίθετα, η έκτη ενεργειακή αποκρατικοποίηση, δηλαδή ο διαγωνισμός για την πώληση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο πεδίο της νότιας Καβάλας ξεκίνησε προ ημερών. Η εν λόγω αποκρατικοποίηση εμφανίζει ενδεχόμενη συνέργεια και με την υποπαραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β ̓ στη Νέα Καρβάλη. Ο διαγωνισμός για το λιμάνι αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων ημερών.
ΛΑΡΚΟ
Τελευταία αποκρατικοποίηση που διαχειρίζεται το υπουργείο ενέργειας είναι αυτή της κρατικής βιομηχανίας νικελίου Λάρκο. Η εταιρεία έχει υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με στόχο να υπάρξει περιστολή των δαπανών της εταιρείας και να προχωρήσουν οι χωριστές πωλήσεις των παγίων που ανήκουν στην εταιρεία (εργοστάσιο Λάρυμνας) και των παγίων που ανήκουν στο Δημόσιο (ορυχεία). Ωστόσο πριν την έναρξη των διαγωνισμών θα πρέπει να λυθεί με διαδικασία fast track η εκκρεμότητα της διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών της εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)