Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

50 δεξαμενόπλοια από κάθε γωνιά του πλανήτη εκφόρτωσαν πέρυσι στη Ρεβυθούσα – Αεριοποιήθηκαν υπερτριπλάσιες MWh σε σχέση με το 2018

Με το LNG να κυριαρχεί στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου το 2019, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, τα δεξαμενόπλοια, που εκφόρτωσαν στη Ρεβυθούσα έφτασαν τα 50. 


Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2018, όταν στη Ρεβυθούσα είχαν εκφορτώσει 24 πλοία, με την αεριοποίηση να υπερτριπλασιάζεται.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο ΔΕΣΦΑ, η εικόνα που δίνει ο Διαχειριστής αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα


Φορτία από 10 χώρες και 4 ηπείρους
Τα 50 πλοία που εκφόρτωσαν στη Ρεβυθούσα το 2019 μετέφεραν φορτία από 10 διαφορετικές χώρες παραγωγούς LNG. 
Αξιοσημείωτο είναι η γεωγραφική κατανομή των χωρών αυτών, καθώς προέρχονται από 4 διαφορετικές ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η Αλγερία διατηρεί κυριαρχική θέση στις ποσότητες LNG που εισήχθησαν στη χώρα με ποσοστό 20%, με τη Νορβηγία και το Κατάρ να ακολουθούν με 19% και 18%, αντίστοιχα. 
Σημαντική θέση κατέχουν, επίσης, η Νιγηρία (16%), η Αίγυπτος (9%), οι ΗΠΑ (8%) και ακολουθούν οι Αγκόλα, Γαλλία και Ολλανδία (από 3%) και το Τρινιντάντ (1%). 
Αναλυτικά, η κατανομή έχει ως εξής:


Η εικόνα που δίνει ο ΔΕΣΦΑ αποτυπώνεται και στο παρακάτω γράφημα: