Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

IEA: Πτώση 20% φέτος στις ενεργειακές επενδύσεις διεθνώς - Πλήγμα για τη μελλοντική προμήθεια

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια ενδέχεται να υποχωρήσουν κατά 20% ή 400 δις. δολάρια φέτος ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες ο ΙΕΑ.





Σε έκθεσή του αναφέρει σχετικά ότι ο συνδυασμός μειωμένης ζήτησης, χαμηλών τιμών και αυξημένων οφειλών οδηγεί σε πτώση κατά 1 τρις. δολάρια τα έσοδα των κυβερνήσεων και του κλάδου της ενέργειας. Το αποτέλεσμα θα είναι η εντονότερη απομείωση των επενδύσεων ιστορικά και θα παρατηρηθεί εντονότερα στο πετρέλαιο.
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε σχετικά ότι "η ιστορική 'βουτιά' των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων προβληματίζει για πολλούς λόγους. Σημαίνει χαμένες θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες σήμερα, όπως και χαμένες προμήθειες που μπορεί να χρειαστούμε αύριο όταν η οικονομία ανακάμψει. Η επιβράδυνση στις δαπάνες σε βασικές καθαρές τεχνολογίες επίσης υπονομεύει τη μετάβαση προς ένα πιο αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα".
Αξίζει να αναφέρουμε ότι συγκεκριμένα στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο οι επενδύσεις αναμένεται να ελαττωθούν κατά σχεδόν ένα τρίτο φέτος, σύμφωνα με τον οργανισμό. Στην περίπτωση του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%.