Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Το μεγαλύτερο fund διαχείρισης πλούτου απορρίπτει επενδύσεις 3 δισ. σε ορυκτά καύσιμα

Το νορβηγικό fund διαχείρισης πλούτου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων, διπλασιάζει την δράση του κατά της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμά του βαθύτερες περικοπές στις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.



Οι εξαιρέσεις καλύπτουν μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα στον κόσμο. Η Glencore Plc και η Anglo American Plc, η εταιρεία RWE AG και ο καναδικός παραγωγός πετρελαίου Suncor Energy Inc. είναι μεταξύ αυτών που εξαιρούνται από τις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Την κίνηση αυτή την περίμεναν με ανυπομονησία διάφοροι ακτιβιστές αφού η Νορβηγία ενίσχυσε τους περιορισμούς του ταμείου στις επενδύσεις σε θερμικό άνθρακα πέρυσι.
Το ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο κατέχει περίπου το 1,5% των μετοχών παγκοσμίως, βασίστηκε στα έσοδα της χώρας από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει επιδιώξει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις υπεύθυνες επενδύσεις, με κατευθυντήριες γραμμές που συνδέονται με περιορισμούς που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με περιβαλλοντικά ζητήματα κλπ.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, υποστήριξε ακόμη και την πλήρη έξοδο από τα αποθέματα πετρελαίου προκειμένου να μειώσει την έκθεση της Νορβηγίας στους κίνδύνους που απορρέουν από την τιμή του πετρελαίου.
Οι τελευταίες εξαιρέσεις καταγράφουν επίσης τη Sasol Ltd. και την AGL Energy Ltd., ανέφερε η Norges Bank Investment Management σε δήλωση στην ιστοσελίδα της. Επίσης, έθεσε υπό παρακολούθηση τις BHP Group, Vistra Energy Corp., Enel SpA και Uniper SE.
(Bloomberg, insider.gr)