Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Κυβερνητικές εκτιμήσεις: Τέλη Μαΐου το short list για ΔΕΠΑ Υποδομών, "τεστ κορονοϊού" για την ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στα τέλη Μαΐου τοποθετούν κυβερνητικές πηγές την ανακοίνωση με την short list των υποψηφίων για την ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ αισιοδοξούν ότι ένα μήνα μετά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με την ΔΕΠΑ Εμπορίας.



Στην πρώτη βέβαια περίπτωση η ρυθμιζόμενη απόδοση από την ΡΑΕ καθιστά την αποκρατικοποίηση πιο “άτρωτη” απέναντι στην κρίση, γεγονός που δεν ισχύει στην δεύτερη, αυτήν της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό κινδύνου.
"Δεν θα βιασθούμε, για κανέναν λόγο, να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα μας οδηγούσαν σε πολύ χαμηλότερες προσφορές από τις τιμές που επιδιώκουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο Reuters ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος. Δήλωση που συνδέεται προφανώς και με τις ευθύνες που θα βάρυναν την διοίκηση του Ταμείου εφόσον το υφιστάμενο υψηλό επενδυτικό ρίσκο αποτυπώνονταν σε χαμηλότερες προσφορές, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για το δημόσιο συμφέρον.
Κυβερνητικές ωστόσο πηγές εξηγούν στο “Energypress” ότι η προ κρίσης απόδοση, δηλαδή το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου(WACC) που έχει ορίσει η ΡΑΕ για τις εταιρείες δικτύων, εξασφαλίζει στις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις ένα είδος “θωράκισης” απέναντι στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση αποκλείεται να τις “μολύνει”, εντούτοις τόσο η ΔΕΠΑ Υποδομών, όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ, ακριβώς επειδή έχουν κλειδώσει ένα υψηλό ποσοστό απόδοσης (Weighted Average Cost of Capital) της τάξης του 7%-8%, επηρεάζονται λιγότερο από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες. Δηλαδή με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα ΕΛΠΕ, ακόμη και τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ναι μεν λειτουργεί κι αυτός με ρυθμιζόμενο έσοδο, ωστόσο δεν παύει να είναι ταυτόχρονα μια εισηγμένη εταιρεία (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών).
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η απάντηση που έδωσε χθες κατά την διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης της ΗΑΕΕ σε συνεργασία με το insider.gr, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά καθώς τα δίκτυα δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση των χρηματιστηριακών τιμών. Πιθανώς, όπως είπε, να μην ισχύει το ίδιο για άλλες επενδύσεις οι οποίες για ευνόητους λόγους μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν παραπάνω.
Ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα για τέλη Μαΐου
Σε αυτή την λογική στηρίζονται και οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι “μοιάζει ρεαλιστικό” ένα χρονοδιάγραμμαπροεπιλογής των υποψηφίων για την ΔΕΠΑ Υποδομών γύρω στατέλη Μαΐου. Σενάριο που εφόσον επαληθευτεί, τότε - πάντα καλώς εχόντων των πραγμάτων- οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να κληθούν για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέσα στο φθινόπωρο
Αντίθετα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για τους παραπάνω λόγους, πιθανώς να αποδεχθεί πιο δύσκολη και να προχωρήσει πιο αργά. Εφόσον κριθεί ότι το ρίσκο δεν θα μολύνει τον διαγωνισμό και ότι τα τιμήματα θα είναι τα επιθυμητά, τότε και μόνο τότε θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, βάζοντας ως στόχο ένα χρονοδιάγραμμα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2021.
Σημειωτέον ότι τόσο στο διαγωνισμό για την Εμπορία, όσο και σε εκείνο για τις Υποδομές, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συνολικά 9 εταιρείες. Στα ηχηρά ονόματα για την ΔΕΠΑ Υποδομών συγκαταλέγονταν οι ενεργειακές εταιρείες Italgas και China Resources Gas Group, αλλά και τα funds KKR, Macquarie, First State Investments. Ενώ στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ο διαγωνισμός είχε έντονο ελληνικό άρωμα, καθώς εκτός των ξένων Shell, Vitol, MET, Power Globe, το παρών είχαν δώσει οι όμιλοι Κοπελούζος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (μαζί με την Edison), η Μυτιληναίος και το σχήμα ΔΕΗ- Motor Oil. 
Τίποτα φυσικά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, τόσο στον ένα, όσο και στον άλλο, διαγωνισμό, κάποια μικρότερα και πιο ευκαιριακά funds, τα οποία έχουν υποστεί ζημιά στη διάρκεια της κρίσης να εγκαταλείψουν σχέδια για ανοίγματα σε νέες αγορές, υψηλού σχετικά ρίσκου, όπως η Ελλάδα.
Σε πρόσφατη του συνέντευξη στην "Καθημερινή” πάντως, ο κ. Θωμάς, είχε μεταφέρει την πρόθεση της κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν κανονικά παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η κρίση για τις επαφές με τους επενδυτές. Ειδικά για την περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, είχε πει ότι μετά και τον ορισμό της διοίκησης, το πρώτο στάδιο αξιολόγησης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος προχωρεί από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι στο προσεχές διάστημα θα έχουμε τη λίστα με τους pre-qualified bidders, καθώς επίσης ότι είναι σχεδόν έτοιμο όλο το απαραίτητο υλικό για το dataroom των επενδυτών.