Την επίσημη θέση της κυβέρνησης για τις οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Πρίνου, διατύπωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το πρόβλημα του Πρίνου». Συμπλήρωσε πως «τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται προτάσεις», ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι «βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τη μισθώτρια εταιρία (σ.σ. Energean) για να βρούμε στέρεες λύσεις». Στα επίμονα σχόλια της κ. Ελευθεριάδου πως ο υφυπουργός απαντά με αοριστίες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι «όταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και καταλήξει στις προτάσεις της, τότε θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις».
Είχαν προηγηθεί οι αναφορές της βουλευτή της Καβάλας πως η εταιρία της παρουσίασε σχέδιο διάσωσης το οποίο περιλαμβάνει μείωση λειτουργικού κόστους και εργαζομένων καθώς και επαναπροσδιορισμό των συμβατικών της υποχρεώσεων.
Ο κ. Θωμάς φωτογράφισε επίσης με την ομιλία του μία από τις λύσεις του σχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση: «Υπάρχει το νέο πλαίσιο της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο παρέχει ευελιξία. Προβλέπει και σχετικά περιθώρια και μηχανισμούς. Κοιτάζουμε πως να το αξιοποιήσουμε».
Κατά τη χθεσινή συζήτηση των δύο επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε εμμέσως και στην πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση της επικαλέστηκε τη δήλωση του, σύμφωνα με την οποία επειδή η τιμή του αργού ανακάμπτει ίσως τελικά να μη χρειαστούν μέτρα για τη στήριξη της εκμετάλλευσης.
Ο κ. Θωμάς, λοιπόν, είπε ότι «πράγματι το αργό έπεσε στη διάρκεια της κρίσης στα 20 δολάρια το βαρέλι και ανέκαμψε στα 34 δολάρια. Ωστόσο πέρυσι η τιμή του ήταν στα επίπεδα των 45 δολαρίων. Η κρίση επηρέασε πολλούς κλάδους. Κι όσο κι αν διορθώνεται η κατάσταση χάρη και στα μέτρα της κυβέρνησης και της υπεύθυνης στάσης των πολιτών, η κρίση αφήνει κατάλοιπα. Δεν σβήνει αυτή η περίοδος», πρόσθεσε.
Στις επισημάνσεις των κ. Στολτίδη και Ελευθεριάδου, ότι η Energean στις προηγούμενες χρήσεις εμφάνισε κερδοφορία και αύξηση εσόδων, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία, σημείωσε ωστόσο την άνοδο του λειτουργικού κόστους.
Τέλος ο κ. Θωμάς μίλησε για σχέδιο της κυβέρνησης που θα στηρίξει την Καβάλα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας και του λιμανιού της πόλης.
Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
H κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την τοπική οικονομία στην περιοχή της Καβάλας. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα (EnergeanOil&Gas) με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Αυτό επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς απαντώντας χθες το βράδυ σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα του Πρίνου.
Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι μην σταματήσει η παραγωγή στον Πρίνο, διότι «το κόστος επανεκκίνησης θα ήταν δυσβάστακτο» και ανέλυσε τα οφέλη της δραστηριότητας.Όπως είπε, «από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία είναι 165 εκατ. ευρώ και στην εθνική οικονομία (από όλες τις συναφείς δραστηριότητες) 340 εκατ. ευρώ». Τόνισε δε ότι δεν υπήρξε «καμία έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής του Κόλπου της Καβάλας και κανένα ατύχημα», επισημαίνοντας ότι τα ίδια κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) που κατά τη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου στη Βουλή αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τώρα υποστηρίζουν ότι αυτή ακριβώς η δραστηριότητα στον Πρίνο πρέπει να συνεχιστεί επειδή είναι σημαντική για την τοπική κοινωνία. «Επιβεβαιώνεται από την περίπτωση του Πρίνου ότι δεν υπήρξε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε περιοχές Natura. Μερικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου ακυρώνονται αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.
«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του (Πρίνου) με σοβαρότητα. Το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Οικονομικών συζητούν με τη μισθώτρια εταιρεία όλες τις παραμέτρους, ώστε να βρεθούν στέρεες λύσεις που θα διασφαλίζουν την άντληση του πετρελαίου και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Έψιλον». Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την παραγωγή, που είναι η βασική εγγύηση για την απασχόληση»,δήλωσε ο κ. Θωμάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η όποια λύση δοθεί θα έχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και θα αξιοποιεί την αυξημένη ευελιξία που έχει δοθεί (καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε τους όρους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού), λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και χρονικά περιθώρια που πρέπει να τηρηθούν.
Καταληκτικά τόνισε ότι έχουν αναληφθεί ευρύτερες πρωτοβουλίες για την περιοχή, αναφέροντας την επανεκκίνηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας (για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει τεχνικό σύμβουλο για την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους και θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού), καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Καβάλας.