Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Πώς τα ΕΛΠΕ ξεπερνούν τους κάβους της διπλής κρίσης στην αγορά πετρελαίου

Το πρώτο τρίμηνο του έτους για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων ήταν ισχυρό ακόμη και μετά την επίπτωση της κρίσης του COVID - 19, η οποία επηρέασε τις επιδόσεις για περίπου 20 ημέρες το Μάρτιο, ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης κατά την ενημέρωση των αναλυτών. 
Η παραγωγή του ομίλου αυξήθηκε κατά 8% ενώ η μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά οδήγησε σε υψηλότερες εξαγωγές. Ωστόσο για να αποτυπωθεί η πλήρης επίπτωση της κρίσης του COVID - 19 θα πρέπει να περιμένουμε την πλήρη άρση των απαγορεύσεων ενώ η σύγκριση για το β' τρίμηνο θα είναι άνιση με δεδομένο ότι το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό. 
Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, μετά από 10 χρόνια διαχείρισης κρίσεων, ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και μπορεί να αναγνωρίζει τις προτεραιότητες στη διαχείριση ώστε να λαμβάνει τις καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις. Καταφέραμε να μην έχουμε κρούσμα και οι λειτουργίες του ομίλου συνεχίστηκαν κανονικά ως αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασής μας, των μέτρων που ελήφθησαν αλλά και της καλής τύχης, σημείωσε ο CEO των ΕΛΠΕ προσθέτοντας ότι η διοίκηση δεν βλέπει γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς, από το σοκ της διπλής κρίσης του COVID - 19 και αλλά και της μείωσης των τιμών στη διεθνή αγορά. 
Η ανάκαμψη θα είναι μια αργή διαδικασία ωστόσο έχοντας διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις στα τελευταία 10 χρόνια, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτήν την καταιγίδα τους επόμενους 6 με 12 μήνες. Θα είμαστε εδώ όταν θα αυξηθεί η ζήτηση τους επόμενους μήνες και μετά από 2 – 3 τρίμηνα θα μπορούμε να κοιτάμε και αυτήν την κρίση ως μια ακόμη εμπειρία, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης. 
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των επιμέρους δραστηριοτήτων στον κλάδο της διύλισης καταγράφεται λειτουργική βελτίωση στην παραγωγή, ενώ παράλληλα έχει διαφοροποιηθεί το μείγμα της προμήθειας πετρελαίου, με στροφή στα πιο ελαφριά αργά από το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ως ποσοστό ξεπερνούν το 20% του συνολικού καλαθιού προμήθειας. Σημειώνεται ότι για φέτος είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο η μεγάλη συντήρηση στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου.
Στην εμπορία παρά τους χαμηλούς ρυθμούς το Μάρτιο, οι θυγατρικές του ομίλου πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις του δικτύου το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, οδηγώντας σε καλύτερα νούμερα το σύνολο του τριμήνου. 
Η στρατηγική ανάπτυξης για τις ΑΠΕ έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της στρατηγικής του ομίλου, ενώ η αγορά της πράσινης ενέργειας είναι ελκυστική για τη σταθερότητα των αποδόσεων και το χαμηλό ρίσκο που τις χαρακτηρίζει. Λόγω COVID - 19 θα υπάρξει ωστόσο μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συναλλαγής για το μεγάλο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2022. 
Το τρίμηνο εξάλλου ήταν καλό για τον τομέα του ηλεκτρισμού και την Elpedison η οποία είδε όλα τα νούμερά της να βελτιώνονται, με αύξηση της κερδοφορίας και της παραγωγής ως αποτέλεσμα της προμήθειας καυσίμου χαμηλότερου κόστους (LNG). Ωστόσο η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις σε θεσμικά ζητήματα της αγοράς όπως ο μηχανισμός της αποζημίωσης ισχύος αλλά και η καθυστέρηση στην έναρξη του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς. 
Τέλος για τη ΔΕΠΑ η κερδοφορία ήταν χαμηλότερη λόγω κυρίως των μικρότερων όγκων πωλήσεων, ενώ ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του ομίλου ενόψει της αποκρατικοποίησης, η οποία παρά τις μικρές καθυστερήσεις προχωρά. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ επανέλαβε ότι τα όποια έσοδα προκύψουν από την πώληση της συμμετοχής στην ΔΕΠΑ Υποδομές θα κατευθυνθούν για τη μείωση της μόχλευσης ενώ ένα κομμάτι θα επιστραφεί ως μέρισμα στους μετόχους. 
(CAPITAL)