Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Η Ρωσία "βλέπει" την παγκόσμια αγορά πετρελαίου να ισορροπεί τον Ιούνιο και Ιούλιο

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας βλέπει την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου να εξισορροπεί τους επόμενους δύο μήνες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της RIA τη Δευτέρα 25/5/2020, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή με γνώση της ομιλίας του υπουργού σε κρατικό συμβούλιο για την ενέργεια.






Σε δύο εβδομάδες οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου πραγματοποιούν διαδικτυακό συνέδριο σχετικά με το πώς να προωθήσουν τις κοινές προσπάθειές τους για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου που πλήτεται από την υπερπαραγωγή και την πτώση της ζήτησης ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊών.

Το υπουργείο αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα βελτιωθεί αυτόν τον μήνα και εκτιμά ότι η προσφορά έχει ήδη μειωθεί κατά 14 εκατομμύρια σε 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ανέφερε το RIA, προσθέτοντας ότι η Μόσχα εκτιμά το τρέχον παγκόσμιο πλεόνασμα μεταξύ 7 εκατομμυρίων και 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. (bpd).

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - γνωστός ως ΟΠΕΚ + - συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου τους κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια bpd, ή περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Επιπλέον περικοπές από τρίτους παραγωγούς 
Επιπλέον, αναμενόταν ότι άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νορβηγία, θα μπορούσαν να κάνουν επιπλέον περικοπές. Το RIA ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας θεωρεί ότι οι χώρες εκτός του ΟΠΕΚ + έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή κατά 3,5 εκατομμύρια σε 4 εκατομμύρια bpd.
Σύμφωνα με το RIA οι όγκοι παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας πλησίασαν τον στόχο της χώρας για 8,5 εκατομμύρια bpd για το Μάιο και τον Ιούνιο. Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θέλουν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες περικοπές εφοδιασμού με πετρέλαιο πέραν του Ιουνίου, όταν ο όμιλος του ΟΠΕΚ + πρόκειται να συναντηθεί στη συνέχεια.


www.worldenergynews.gr