Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Αγώνας δρόμου προκειμένου να ανακοινωθεί τέλη Μαΐου η short list για την ΔΕΠΑ Υποδομών - Αναλλοίωτο το ενδιαφέρον

Στα τέλη του μήνα, δηλαδή την επόμενη εβδομαδα, με μια απο τις πιθανές ημερομηνίες να είναι η 29η Μαΐου, επιχειρεί η κυβέρνηση να είναι σε θέση να ανακοινώσει την short list για την ΔΕΠΑ Υποδομών.


Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ δουλεύουν πυρετωδώς πάνω στους φακέλους των υποψηφίων, προκειμένου να είναι σε θέση να δημοσιοποιήσουν στα τέλη του μήνα, εκείνη την ομάδα που θα περάσει στην β´ βαση του διαγωνισμού.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της short list για την ΔΕΠΑ Υποδομών θα ακολουθήσει η προετοιμασία του VDR που θα δώσει στους διεκδικητές την πρόσβαση σε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία της εταιρείας. Στο διάστημα αυτό επίσης επενδυτές θα έχουν και το περιθώριο αναζήτησης νέων εταίρων στα σχήματα τους.
Σύμφωνα πάντα με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, τότε - πάντα καλώς εχόντων των πραγμάτων- οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να κληθούν για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέσα στο φθινόπωρο.
Σημειωτέον ότι για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών  ενδιαφέρον είχαν συνολικά εκδηλώσει εννέα υποψήφια επενδυτικά σχήματα.
Έξι funds δηλαδή τα ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS, CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED, EP INVESTMENT ADVISORS, FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II), ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP, ITALGAS SpA, KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.), MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS) και η κοινοπραξία SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd.
Από την βολιδοσκόπηση πάντως των υποψηφίων μνηστήρων που έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ το ενδιαφέρον των περισσότερων παραμένει αναλλοίωτο.
Κι αυτό καθώς όπως πηγές εξηγούν η προ κρίσης απόδοση, δηλαδή το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC) που έχει ορίσει η ΡΑΕ για τις εταιρείες δικτύων, εξασφαλίζει στην συγκεκριμένη αποκρατικοπόιηση ένα είδος “θωράκισης” απέναντι στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση αποκλείεται να την “μολύνει”, εντούτοις η ΔΕΠΑ Υποδομών, ακριβώς επειδή έχει κλειδώσει ένα υψηλό ποσοστό απόδοσης (Weighted Average Cost of Capital) της τάξης του 7%-8%, επηρεάζεται  λιγότερο από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες. Δηλαδή με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα ΕΛΠΕ, ακόμη και τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ναι μεν λειτουργεί κι αυτός με ρυθμιζόμενο έσοδο, ωστόσο δεν παύει να είναι ταυτόχρονα μια εισηγμένη εταιρεία (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών).
Τα παραπάνω φυσικά θα φανούν στην πραξη όταν μετά την ανακόινωση της short list, οι εναπομείναντες επενδυτές θα αρχίσουν να επισκέπτονται το data room, κάποιοι θα συνάψουν συνεργασίες και γενικά θα υπάρξουν απτές ενδείξεις, ποιες είναι πιο “ζεστές”στην μάχη για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.
(energypress)