Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Χατζηδάκης: Τι προσφέρει ο East Med στην Ελλάδα - Σημαντικό ότι είμαστε οι πρώτοι που κυρώνουμε τη συμφωνία

Στους λόγους για τους οποίους οφελεί τη χώρα μας ο αγωγός East Med αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή στα πλαίσια της κύρωσης της σχετικής διακυβερνητικής συμφωνίας.


Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν στρέφεται ενάντια κανενός αυτή η συμφωνία, αλλά είναι έμμεσο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα, υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, αμφισβήτησε ευθέως το δικαίωμα να κατασκευαστεί ο αγωγός. 
Πρόσθεσε σχετικά ότι το άρθρο 10 που αφορά την προστασία του αγωγού κατά την κατασκευή και λειτουργία είναι σημαντικό. "Δεν θα αφεθεί στην τύχη του, αλλά οι χώρες είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν", τόνισε.
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στο ότι η συμφωνία τυγχάνει διακομματικής συναίνεσης και δήλωσε ότι αυτή δεν είναι ακόμα μια διακηρυχτική συμφωνία, αλλά έχει οικονομικό περιεχόμενο και συνοδεύεται από κινήσεις που έγιναν. Ανέφερε σχετικά ότι προχώρησαν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του έργου το Μάρτιο, ενώ επίσης τις τελευταίες μέρες προχωρούν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας που συγχρηματοδοτείται από την Κομισιόν. Ταυτόχρονα η κοινοπραξία Poseidon έχει κάνει τις αναγκαίες κινήσεις. 
Η κύρωση της συμφωνίας είναι σημαντική και δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κυρώνει τη συμφωνία. Δείχνει πόσο πιστεύουμε σε αυτό το σχέδιο", τόνισε ο υπουργός.
Ανέφερε επίσης δύο ακόμα στοιχεία με ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη του East Med.
Το πρώτο είναι ότι προβλέπεται προσαιγιάλωση του αγωγού στην Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο αγωγός να μεταφέρει αέριο από μελλοντικά κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης
Επιπλέον, μέσω της Κρήσης ο αγωγός θα διέρχεται από την Πελοπόννησο και τη Δ. Ελλάδα καλύπτοντας περιοχές που σήμερα δεν καλύπτονται από αγωγούς.
Η συμφωνία είναι θετική σε επίπεδο οικονομικό γιατί συνεπάγεται επενδύσεις, θέσεις εργασίας και καλύτερο ανταγωνισμό στο φυσικό αέριο, όπως ανέφερε ο υπουργός. 
Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασαν οι βουλευτές, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε:
"Είναι πράγματι τεχνικά δύσκολο το έργο, αλλά υπάρχει φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο και αναμένεται ότι θα υπάρξουν περισσότερα αποθέματα. Η Energean αποφάσισε και δήλωσε ότι θα δώσει τα κοιτάσματα του Β. Καρίς (2,5 δις. κ.μ. ή το 1/4 της δυναμικότητας του East Med) στον αγωγό. Έχει ενεργό εμπλοκή και η Edison. Δεν ξέρουν ούτε αυτοί;"
"Τι θα κάνει η Ιταλία είναι δικό της θέμα. Υπάρχει η επιστολή του Ιταλού υπουργού ανάπτυξης που αποφάσισε μόνος του να τη στείλει. Πιστεύω ότι θα είναι θετικές οι αποφάσεις της Ιταλίας, αλλά δεν είναι μόνο η Ιταλία στο σχεδιασμό των τριών χωρών, είναι και η Αίγυπτος όσον αφορά τις πηγές και θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη του αγωγού".
Σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, πράγμα που δείχνει ότι συνεργαζόμαστε πολύ στενά, κατέληξε ο υπουργός.
(energypress)