Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Βαρύ τίμημα ύψους 2εκ. ευρώ για τη ΔΕΥΑΚ από την καύση πετρελαίου

Τελευταία μέρα λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης ουσιαστικά η σημερινή για την πόλη της Κοζάνης, καθώς η ΔΕΥΑΚ με ανακοίνωσή της αποφάσισε το Σάββατο 9 Μαΐου να διακόψει την παροχή θερμικής ενέργειας στους καταναλωτές.


Έτσι η φετινή θερμική περίοδος ολοκληρώνεται σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, καθώς η προκαθορισμένη διακοπή της είναι κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.
Η ΔΕΥΑΚ οδηγήθηκε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης μετά και την ενημέρωση που έλαβε από τη ΔΕΗ, για τη συντήρηση της μονάδας 3 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η οποία πλέον δε θα μπορεί να τροφοδοτεί τις επόμενες ημέρες την Τηλεθέρμανση και σε συνδυασμό με τις πολύ καλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, προχωρά στη διακοπή παροχής θερμικής ενέργειας.
Η φετινή χρονιά κλείνει για την Τηλεθέρμανση με αρκετές ιδιαιτερότητες και με φόντο πάντα στο 2023 όπου ουσιαστικά το μεγάλο αυτό προνόμιο για την Κοζάνη θα πάψει να υφίσταται με την υπάρχουσα μορφή του, καθώς η τροφοδοσία του συστήματος θα γίνεται πλέον με φυσικό αέριο και όχι από τις μονάδες της ΔΕΗ.
Αν και στο μέσο όρο, οι θερμοκρασίες που επικράτησαν δεν χαρακτηρίζουν το χειμώνα «βαρύ», η ΔΕΥΑΚ υποχρεώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να στηρίξει το σύστημα με την καύση πετρελαίου, η οποία δείχνει να την οδηγεί σε οικονομική αιμορραγία σχεδόν 2εκ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και ο φόρος ρύπων που προκύπτει(σχεδόν 130.000 ευρώ).
Οι πολλές δυσλειτουργίες των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αλλά και κάποιες αποφάσεις του Ρυθμιστή Ενέργειας, που πετούσαν ουσιαστικά έξω από το σύστημα τις μονάδες, ανάγκασαν τη ΔΕΥΑΚ να δουλέψει στο φουλ τους λέβητες πετρελαίου ακόμα και σε δύσκολες ημέρες της χειμερινής περιόδου.
Μάλιστα όπως λένε στον «Π» πηγές της ΔΕΥΑΚ ο υπολογισμός που γίνεται είναι πως φέτος χρειάστηκε να γίνει καύση πετρελαίου 3,5 φορές παραπάνω από το κανονικό.
Το συγκεκριμένο κόστος η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να το απορροφήσει, ώστε να μην τον μετακυλήσει στους καταναλωτές, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός όμως για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά εφόσον συνεχιστούν ανάλογα προβλήματα.
Δήμος Κοζάνης, ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης και τη νέα χρονιά, με τους σχεδιασμούς να γίνονται στην επιχείρηση ώστε όλα να είναι έτοιμα τον Οκτώβρη.
Παράλληλα η ΔΕΥΑΚ παρατηρεί χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία και τις βλάβες του συστήματος, οι οποίες θεωρητικά αντιμετωπίζονται ως προβλεπόμενες, με το βάρος φυσικά να έχει πέσει στον κεντρικό αγωγό της οδού Βενιζέλου, όπου οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με όσα είχαν προγραμματιστεί.
Πάντως σε επίπεδο ανταλλακτικών δε θα χρειαστεί νέα προμήθεια, καθώς η ΔΕΥΑΚ έχει διαθέσιμα, λύνοντας έτσι το πρόβλημα μια πιθανής παραγγελίας από το εξωτερικό που και λόγω συνθηκών θα καθυστερούσε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αποκατάστασης.
(του Ζήση Πατσιάβα, e-ptolemeos.gr)