Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Erdogan: Περιμένω κινήσεις Μητσοτάκη σε Ελληνοτουρκικά και Κύπρο - Ευρωπαϊκές πηγές: Επιτυχής η γεώτρηση του Fatih στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το Fatih βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου








Εν αναμονή των κινήσεων Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά και την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση της Αθήνας, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του skai «η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο» ωστόσο περιμένει να δει ποια θα είναι η εξωτερική πολιτική της ΝΔ.


«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές, θα δούμε την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι εξελίξεις θα υπάρχουν», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θέλω να δω εάν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός θα μείνει πιστός στις εκφράσεις του και θα κάνει τα απαραίτητα βήματα, ουσιαστικά παραχωρώντας την πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα» υπογράμμισε ο Tayyip Erdogan.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι δυνατή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως σε επίπεδο συνομιλιών έχει ανταλλάξει ωραίους χαρακτηρισμούς με τον κ. Μητσοτάκη.

Ξεκαθάρισε πάντως πως το πλωτό γεωτρύπανο "Yavuz" και το σεισμογραφικό πλοίο "Barbaros" ήδη επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως η Άγκυρα προχωρά με όλες τις αεροναυτικές δυνάμεις που διαθέτει.

«Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα», προσέθεσε, καθώς αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειές της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επιτυχής η γεώτρηση του Fatih

Για «επιτυχή γεώτρηση» του τουρκικού γεωτρύπανου Fatih στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάνει λόγο  έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, την οποία επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Το Fatih βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» από έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, γίνεται λόγος για «επιτυχή γεώτρηση» του εν λόγω γεωτρύπανου  και παραπομπή σε κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πάντως , η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτυχή γεώτρηση του «Fatih»,  στη βάση ενημέρωσης που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες, ενώ για την όλη εικόνα εκφράζονται επιφυλάξεις.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το philenews.com, ευρωπαϊκές υπηρεσίες μιλούν και για μεταφορά στις υπό κατοχή περιοχές μπαταριών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αν και η συμφωνία με τη Ρωσία περιλαμβάνει πρόνοια για εγκατάσταση εντός της Τουρκίας.

Πάντως, στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και μάλιστα, τις εκτιμήσεις αυτές συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνεται, καταδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων για επιβολή κόστους στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, οπότε και είχαν «παγώσει» οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια με κοινοτική απόφαση,  λόγω Πρωτοκόλλου.

Το πολιτικό μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια τις έκνομες ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα μέτρα, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, δεν είναι μεν σκληρά αλλά αποτελούν το πρώτο σημαντικό πλέγμα αποφάσεων που «ανοίγει λογαριασμό» ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει όσο η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για συνεργασία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων κατέθεσε το Σάββατο 13/7 ο Τουρκοκύπριος ηγέτης M. Akinci στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μέσω των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Μάλιστα, η πρόταση Akinci αποσκοπεί στο να σταματήσει να αποτελεί ο τομέας των υδρογονανθράκων πεδίο έντασης και να μετατραπεί σε πεδίο παραγωγικής συνεργασίας, ενώ περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινής επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.

Πάντως, η πρόταση Akinci προκάλεσε κινητικότητα στην Λευκωσία, ενώ το  υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή, στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο.
 
Πηγή: www.bankingnews.gr