Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

ExxonMobil: Θα μείνουμε στη ΝΑ Ευρώπη - Να προχωρήσουν γρήγορα οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος στον "Γλαύκο" της κυπριακής ΑΟΖ αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της αμερικανικής ExxonMobil για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 


Μιλώντας προ ολίγου στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κασπία, Τριστάν Άσπρεϊ, τόνισε ότι η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα προστίθενται στις παραδοσιακές περιοχές ενδιαφέροντος του πετρελαϊκού κολοσσού στην Ευρώπη που μέχρι τώρα εντοπίζονταν στη Β. Θάλασσα.
"Βλέπουμε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως μια νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, στην οποία η ενδογενής παραγωγή θα βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια", ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας.
"Προ ημερών ανακοινώσαμε μια νέα σημαντική ανακάλυψη στην Κύπρο και προσβλέπουμε σε περαιτέρω ευρήματα” ανέφερε ο Άσπρεϊ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές ανακαλύψεις στη Ρουμανία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα, όπου στην ExxonMobil έχουν παραχωρηθεί για έρευνα 2 θαλάσσια οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. "Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η επικύρωση των συμβάσεων από το κοινοβούλιο για να προχωρήσουμε γρήγορα στην Κρήτη” τόνισε. Τέλος ο ίδιος σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία ανέλαβε και ένα τρίτο οικόπεδο στα ανοιχτά της Αιγύπτου.
Ο Άσπρεϊ δήλωσε ενθουσιασμένος με την ανάθεση του θαλάσσιου οικοπέδου στην Κρήτη που είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή, ωστόσο για να απαντήσει η εταιρεία για τις προοπτικές του θα πρέπει πρώτα να της ανατεθεί η παραχώρηση επίσημα και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα και να ξεκινήσει τις έρευνες μέχρι τέλος του 2019.
Νωρίτερα ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης τόνισε σχετικά με τις νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη αλλά και στο Ιόνιο, ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν και θα επικυρωθούν από το κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για την πρόοδο των ερευνών σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις ή διαφωνίες.
(energypress)