Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ΕΔΕΥ: Συναντήσεις με στελέχη πετρελαϊκών σε Ραβέννα και Ρουμανία - Στόχος η προσέλκυση για νέα οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο

Ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει ξένες πετρελαικές εταιρείες ενόψει των νέων διαγωνισμων που επιδιώκει να προκηρύξει σε Ιόνιο και Κρήτη, θα έχει μέσα στις επόμενες ημέρες η διοίκηση της ΕΔΕΥ.







Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την θετική για την περιοχή συγκυρία των ανακαλύψεων σε Κύπρο και Αίγυπτο, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει με την παρουσία της σε δύο συνεδρία, σε αυτό της Ραβέννα στην Ιταλία, και εκείνο στις αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι, να πείσει τις ξένες εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για νέες περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη.

Σήμερα, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ Ι.Μπασιάς συμμετέχει στο συνέδριο «Offshore Mediterranean Conference & Exhibition» που διεξάγεται στη Ravenna της Ιταλίας και θεωρείται από τα κορυφαία στον τομέα της πετρελαικής βιομηχανίας. 

Εκεί η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ για να διερευνήσει το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών, μεταξύ των οποίων και της ΕΝΙ, όσον αφορά τις νέες θαλάσσιες περιοχές που πρόκειται να παραχωρήσει, κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο.

Το ίδιο θα επιδιώξει να κάνει λίγες ημέρες μετά, στις 4-5 Απριλίου, στο Βουκουρέστι, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Σπ.Μπέλλας, στο συνέδριο Balkans & Black Sea Cooperation Forum, που αφορά την προώθηση σχέσεων και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειωτέον ότι στη Ρουμανία, έχει παρουσία η  Exxon Mobil, και στις έρευνες που διεξάγει εκεί, έκανε ειδική μνεία στο φετινό φόρουμ των Δελφών ο Τρίσταν Ασπρευ, αντιπρόεδρος της εταιρείας για την ευρύτερη περιοχή.

Των παραπάνω είχε προηγηθεί στις αρχές Μαρτίου, το συνέδριο του Λονδίνου Global APPEX (Prospect & Property Expo) που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων Πετρελαίο. Εκεί ο κ. Μπέλλας, είχε παρουσιάσει σε στελέχη ξένων εταιρειών τις εξελίξεις στην Ελλάδα, έναν οδικό χάρτη του 2019, καθώς και καινούργια, πιο αναλυτικά τεχνικά στοιχεία για τις γεωολογικές δομές των παραπάνω περιοχών, τα οποία επεξεργάστηκε η νορβηγική εταιρεία PGS. 

Η τακτική της ΕΔΕΥ είναι να παρουσιάζει τα διαθέσιμα στοιχεία στις ξένες εταιρείες, και ανάλογα με το ενδιαφέρον τους, θα διαμορφώσει και τα τεμαχια που θα βγάλει σε διεθνή διαγωνισμό.

Σημειωτέον ότι τα πιο αναλυτικά αυτά γεωλογικά δεδομένα αφορούν τις υποψήφιες για παραχώρηση περιοχές που βρίσκονται στο βόρειο και νότιο τμήμα του Κεντρικού Ιονίου, όπως και στα νοτια της Πελοποννήσου, καθώς επίσης στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα, νότια της Κρήτης.

Αν και ο ανταγωνισμός στη περιοχή παραμένει πολύ μεγάλος, η ελληνική πλευρά βολιδοσκοπεί εδώ και καιρό, εταιρείες μεταξύ των οποίων η ιταλική ΕΝΙ, η αμερικανική Exxon Mobil, ενώ σίγουρα καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθούν η Repsol, η Shell, καθώς επίσης και άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί.