Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια αγορά σχετική μικρή, αλλά ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξης και στη γειτονική χώρα, ενώ υπάρχει η ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο υπουργός.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ενδιαφέρον σε τρεις σημαντικούς τομείς που αφορούν στις διασυνδέσεις στην ενέργεια με τη γειτονική χώρα».
Αναλυτικά:
Για τα έργα ενεργειακής διασύνδεσης με τη Β. Μακεδονία
Υπάρχει ενδιαφέρον σε τρεις σημαντικούς τομείς που αφορούν στις διασυνδέσεις στην ενέργεια με τη γειτονική χώρα.
Στο φυσικό αέριο υπάρχει η συζήτηση για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς από τη Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Μακεδονία, που θα ενισχύει τις διασυνδέσεις με τις βαλκανικές χώρες. Όπως η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας με την προοπτική επέκτασης του κάθετου άξονα προς τη Σερβία και τη Ρουμανία και τη διασύνδεση με τον αγωγό TAP που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.
Επίσης υπάρχει η συζήτηση για το θέμα του παλιού αγωγού διακίνησης πετρελαίου που είχε σταματήσει και τώρα ανοίγει η προοπτική να ανοίξει για μεταφορά από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία.
Υπάρχει μια παλιά σύμβαση που πρέπει να αναθεωρηθεί. Βρισκόμαστε σε στάδιο διαπραγματεύσεων ώστε να λειτουργήσει ξανά ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου
Επιπρόσθετα, υπάρχει συζήτηση για αναβάθμισης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού, της διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχουν σήμερα μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.
Για την ενεργειακή αγορά στην περιοχή
Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια αγορά σχετική μικρή, αλλά ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξης και στη γειτονική χώρα, ενώ υπάρχει η ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.
Υπάρχει μια γενικότερη ενοποίηση του βαλκανικού συστήματος ενέργειας. Η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος σε βαλκανικό επίπεδο, ανοίγοντας νέες δυνατότητες στην αγορά που έχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται τα επόμενα χρόνια.
Για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις
Σε συνεργασία με την Κομισιόν επιλέξαμε να επαναπροκηρύξουμε το διαγωνισμό αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με γρήγορη διαδικασία και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τις αρχές Μαΐου.
Προχωρήσαμε σε αλλαγές στον προηγούμενο νόμο. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από έξι επενδυτές και ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Σε αυτή τη φάση διανύουμε την περίοδο οριστικοποιήσεις των λεπτομερειών στη συμφωνία των μετόχων και στη συνέχεια θα ολοκληρωθούν οι προσφορές.
Για τη στάση της ΝΔ και τους «μακεδονομάχους» επιχειρηματίες
Πρόκειται για άγονη κριτική από τη Νέα Δημοκρατία η οποία προστίθεται σε μια σειρά από καταστροφολογικές προβλέψεις και αφηγήματα και η οποία θέτει εμπόδια σε κάτι το οποίο θα βρει το δρόμο του εκ των πραγμάτων.
Η συμφωνία έχει τεράστια διεθνή αποδοχή και ανάλογα θα κινηθούν οι οικονομικές σχέσεις. Η κινδυνολογία της ΝΔ είναι άγονη και δεν συμβάλλει σε μια διαδικασία με τεράστιο εθνικό όφελος, με σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.
Για το νόμο σχετικά με τα κόκκινα δάνεια
Η καινούργια ρύθμιση διατηρεί όλα τα στοιχεία του νόμου του 2016. Ο νόμος είχε δυο καινοτομίες που διατηρούνται.
Πρώτον να υπάγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τώρα προσθέτονται και τα επιχειρηματικά δάνεια, με αυστηρούς όρους. Θυμίζω πως ο παλιός νόμος Κατσέλη συμπεριελάμβανε μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η δεύτερη σημαντική καινοτομία αφορά στην επιδότηση που δίνει το δημόσιο για τα πολύ αδύναμα νοικοκυριά. Έχει και επιπρόσθετες καινοτομίες. Είναι ένας πολύ καλός νόμος και κινείται στο ίδιο πνεύμα με τον προηγούμενο του 2016.
www.worldenergynews.gr