Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Τετ-α- τετ Σταθάκη - Asprey της Exxon Mobil, τον διαβεβαίωσε ότι σε 3 μηνες οι συμβάσεις της Κρήτης θα έχει κυρωθεί από τη Βουλή

Σε τρεις μήνες το αργότερο οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση στα οικόπεδα της Κρήτης θα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσε από τους Δελφούς ο Γ.Σταθάκης την ηγεσία της Exxon Mobil.


Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες τόσο των αμερικανών, όσο και των εταίρων τους στη κοινοπραξία που της έχουν παραχωρηθεί τα δύο οικόπεδα -δηλαδή της Total, και των ΕΛΠΕ-  για τις καθυστερήσεις στη χορήγηση των αδειών, ο υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε στο περιθώριο του φόρουμ των Δελφών με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Τristan Asprey.
Σύμφωνα με όσα διαρρέει η πλευρά Σταθάκη, ο υπουργός μετέφερε στον κ. Asprey τη βεβαιότητα ότι οι επίμαχες συμβάσεις για τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, το αργότερο ως τον Μάιο, γεγονός που  απ’ ότι λέγεται, έγινε δεκτό με ικανοποίηση από το στέλεχος της Exxon.
Αγνωστο αν πράγματι έχουν έτσι τα πράγματα, το μόνο σίγουρο είναι πως η αμερικανική πλευρά παραμένει ενοχλημένη, κλίμα που ενίσχυση με προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις από τους Δελφούς και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν σύντομα και οι τελευταίες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες στην Κρήτη.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ως το Μάιο έχει τελειώσει το σίριαλ με τη κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, αυτό σημαίνει ότι θα έχει παρέλθει σχεδόν… 1,5 χρόνος από τότε που προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός. Αυτό συνέβη το Δεκέμβριο του 2017, η κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά τον Μάρτιο του 2018, αυτός της κατακυρώθηκε τον Ιούλιο, αλλά η άδεια δεν πρόκειται να έχει εγκριθεί πριν από το Μάιο του 2019. Δηλαδή από την ημέρα της προκήρυξης μέχρι την τελική κύρωση των συμβάσεων θα έχουν περάσει… 18 μήνες. Σημειωτέον ότι στη Κύπρο, για να παραχωρηθεί μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση, απαιτούνται περίπου 6 με 10 μήνες.
Παρ’ ότι η αμερικανική πλευρά κρατά χαμηλά τους τόνους, το μήνυμα προς το ΥΠΕΝ είναι σαφές : "Καθυστερείτε πολύ με τη χορήγηση των αδειών, τα πράγματα προχωρούν με αργούς ρυθμούς, η σύγκριση με τη Κύπρο είναι αναπόφευκτη".
Η αιτία των καθυστερήσεων βρίσκεται στη "Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" (ΣΜΠΕ), η οποία κάθεται και περιμένει, σε κάποιο γραφείο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, παρ’ ότι η υποβολή των παρατηρήσεων και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2018.
Ουδείς γνωρίζει γιατί αυτό συμβαίνει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οι δήμοι και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν καταθέσει εδώ και καιρό τα σχόλιά τους, επομένως η δημόσια διαβούλευση, έχει τελειώσει, και εμφανής λόγος καθυστέρησης δεν υπάρχει.
Εντούτοις η μελέτη παραμένει κολλημένη σε κάποιο γραφείο του ΥΠΕΝ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των επενδυτών, που βλέπουν πόσο διαφορετικά τους αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ερωτήσεις γιατί καθυστερεί η έγκριση της ΣΜΠΕ έχουν απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό Γ.Σταθάκη στελέχη τόσο της Exxon Mobil, όσο επίσης της Total και των ΕΛΠΕ, και όλοι έχουν πάρει καθυσυχαστικές απαντήσεις, παρόμοιες με αυτές που ο ίδιος έδωσε στον κ.Asprey.
"Είμαστε ενθουσιασμένοι αλλά… περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις από την ελληνική κυβέρνηση", είχε δηλώσει το Δεκέμβριο προφανώς ενοχλημένος ο κ. Asprey, ο οποίος επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους είχε εξηγήσει ότι το σχήμα αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τις έρευνες.
Τα παραπάνω είναι η αρνητική όψη του νομίσματος από τη σύγκριση Ελλάδας-Κύπρου. Το κυπριακό οικόπεδο στο οποίο εντοπίστηκε το κοίτασμα «Γλαύκος» προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2016 και η ExxonMobil το εξασφάλισε μόλις τον Δεκέμβριο του 2016, δηλαδή χρειάστηκαν μόνο έξι μήνες. Στον αντίποδα, για τα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα απαιτηθεί για να παραχωρηθούν τουλάχιστον 1,5 χρόνος.
(energypress)