Στο διάστημα μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ.
Το ενδιαφέρον είναι ευρύτατο και φτάνει μέχρι τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στη λειτουργία και τις προδιαγραφές των μονάδων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα ΕΛΠΕ. Εδώ να σημειωθεί μάλιστα ότι τα ερωτήματα αυτά συνέπεσαν χρονικά με την περίοδο κατάρτισης των αποτελεσμάτων του έτους για τον όμιλο, αυξάνοντας σημαντικά το βαθμό δυσκολίας.
Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ, έδωσε ένα σαφές και αναλυτικό περίγραμμα των οικονομικών δεδομένων, των επιδόσεων των τελευταίων ετών αλλά και των προοπτικών του ομίλου για τα επόμενα χρόνια, απαντώντας ταυτόχρονα και σε ενδεχόμενα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού (σταθεροποίηση καθαρής κερδοφορίας στα 300 εκατ. ευρώ, αύξηση παραγωγής, στρατηγικές επιλογές για αέριο, ΑΠΕ, ΙΜΟ 2020 κλπ).
Για το διαγωνισμό των ΕΛΠΕ πάντως υπήρχε αναφορά και στην πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής όπου εκδηλωνόταν ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο συμμετέχοντες στην τελική φάση εξέλιξη που δεν είναι τόσο θετική για το αποτέλεσμα της διαδικασίας, σημειώνει η ΕΕ. Επίσης η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως πρόκληση, την επίτευξη του οικονομικού κλεισίματος της συναλλαγής για τα ΕΛΠΕ μέχρι τα μέσα του 2019.
Ίσως αυτή η επισήμανση της Επιτροπής, να προκάλεσε και τον ήπιο πλην σαφή υπαινιγμό για το μεγάλο μάκρος της χρονικής διαδικασίας του διαγωνισμού και από τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Πάντως τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η κυβέρνηση, θεωρούν ως απολύτως δικαιολογημένη την επισήμανση της πλευράς των Ελληνικών Πετρελαίων ότι δεν μπορεί να παραμένει καθηλωμένο το στρατηγικό πλάνο και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ομίλου, περιμένοντας το νέο μέτοχο και τα πλάνα του.
(energypress)
(energypress)