Σε αιφνιδιασμό προχωρά η κυβέρνηση, δοκιμάζοντας τις μεταμνημονιακές της σχέσεις με τους Θεσμούς. Τι σημαίνει αυτή η μονομερής ενέργεια και ποιες είναι οι συνέπειές της.
Ωστόσο δεν φαίνεται να... βιάζεται, αφού δεν αναμένεται να κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου δεν συνεπάγεται οριστικό ρήγμα με τους Θεσμούς, αφού θα υπάρχει χρόνος για διεξοδικές ζυμώσεις προτού το δευτερογενές νομοθέτημα λάβει την τελική του μορφή και ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το insider.gr.
Σε κάθε περίπτωση, δεν σημαίνει ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι απαραίτητα και αυτό που θα ψηφιστεί τελικά, και έχει μεγάλη σημασία θα παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις με αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης-Θεσμών. Οι Θεσμοί διατηρούν για την ώρα χαμηλά τους τόνους, συνεχίζοντας εντατικές διαπραγματεύσεις με τα υπουργικά κλιμάκια, σε καθημερινή μάλιστα βάση, προκειμένου να διευθετηθούν τα ανοιχτά θέματα του νέου νόμου.
Δεδομένου ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, δεν είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να λάβει την έγκριση των δανειστών για να καταθέσει το νομοσχέδιο. Υποχρεούται, ωστόσο, να συμβουλεύεται την EKT στα θέματα που έχουν επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα –και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι σαφώς ένα από αυτά.Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 25 Μαρτίου θα συνεδριάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών (EWG) –ημερομηνία που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας, το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που ναι μεν δεν δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά εκπέμπει ένα πολύ αρνητικό σήμα στις αγορές για τη δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.
Σημειώνεται ότι, όπως έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγηση για την Ελλάδα που δημοσιοποίησε στις 27 Φεβρουαρίου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» της DG Comp, η οποία θα αποφασίσει εάν η κρατική επιδότηση της δόσης που προβλέπει το νέο καθεστώς προστασίας συνιστά κρατική βοήθεια. Η εν λόγω παράμετρος είναι μάλλον τυπική, καθώς το ίδιο πλαίσιο έχει εγκριθεί στην Κύπρο και άλλου, ωστόσο, μια συγκρουσιακή προσέγγιση εκ μέρους της κυβέρνησης ενδέχεται να επισύρει «μπλοκάρισμα» του νέου Νόμου Κατσέλη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο νέος νόμος δεν μπορεί θα μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν αποφανθεί πρώτα θετικά η DG Comp.
Τα δύο «αγκάθια» της κυβερνητικής πρότασης
Δύο είναι τα ζητήματα που προβληματίζουν κατά κύριο λόγο τους δανειστές στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση ενσωματώνοντας τη συμφωνία που προηγήθηκε με τις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες. Το πρώτο είναι τα επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, τα οποία η κυβέρνηση επιμένει να εντάξει παρά τις ισχυρές αντιστάσεις που προβάλλει ο SSM.
Το στοιχείο αυτό δυσκολεύει τους δανειστές στη μελέτη των επιπτώσεων του νέου νόμου στο τραπεζικό σύστημα, καθώς είναι κάτι που δεν έχει ξαναεφαρμοστεί.
Σημειώνεται ότι η προστασία κατοικίας που ίσχυε τα τελευταία οκτώ χρόνια αφορά αποκλειστικά στεγαστικά δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι για τους Θεσμούς η προστασία των επιχειρηματικών δανείων ισοδυναμεί με «σκοτεινά νερά».
Εν όψει και των εθνικών εκλογών φέτος, διατυπώνουν έντονες ανησυχίες ότι ενδέχεται η προσθήκη αυτή να εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες.
Το δεύτερο είναι η κουλτούρα των πληρωμών. Η αποδοχή στην προστασία νοικοκυριών με καταθέσεις ύψους 50.000 ευρώ, ή σημαντική ακίνητη περιουσία, εμπεριέχει κίνδυνο στρέβλωσης της κουλτούρας πληρωμών, και αυτό είναι κάτι στο οποίο επιμένει η Φρανκφούρτη όλον αυτόν τον καιρό, κάτι που εξηγεί εν μέρει γιατί δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς ώρας.
Οι Θεσμοί αντιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών θα περιλαμβάνει μια διευρυμένη περίμετρο –η οποία καθορίζεται από τα εισοδηματικά κριτήρια και την αξία της κατοικίας- και αυστηρές δικλείδες ασφαλείας που θα περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον ηθικό κίνδυνο.
(insider.gr)