Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Ανδρικόπουλος (Elpedison): Να συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά στο άνοιγμα της αγοράς

Τη ανάγκη να συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας επισήμανε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου “Athens Conference on European Energy Law and Policy” ο Μάριος Ανδρικόπουλος, επικεφαλής νομικών θεμάτων της Elpedison.



Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο εγχώριος ενεργειακός τομέας βρίσκεται σήμερα σε φάση ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού πλαισίου. “Το target model θα αλλάξει δραστικά το ενεργειακό τοπίο. Η σταθερότητα του συστήματος και η ασφάλεια εφοδιασμού θα διασφαλίζονται από τους μηχανισμούς ισχύος”, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως τα υδροηλεκτρικά είναι στρατηγικής σημασίας και η ΔΕΗ διαθέτει αποκλειστικότητα με βάση το ισχύον καθεστώς. “Το εθνικό δίκαιο που αφορά τα υδροηλεκτρικά πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό και να ανοίξει η αγορά. Ο λιγνίτης του 2019 είναι τα υδροηλεκτρικά”, υποστήριξε.
Ο κ. Ανδρικόπουλος ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή των παραγωγών στην αγορά είναι προϋπόθεση και εξασφάλιση για τη διασφάλιση της ορθής της λειτουργίας. “Τα υδροηλεκτρικά μπορούν να προσελκύσουν αξιόλογες επενδύσεις. Φοβάμαι ότι οι καθυστερήσεις του παρόντος θα μεταμορφωθούν σε αποτυχίες του μέλλοντος”, σχολίασε.
Από την πλευρά του, στέλεχος της ΔΕΗ απάντησε στον κ. Ανδρικόπουλο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μη βέλτιστης λειτουργίας των υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε: “Έχετε στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το άνοιγμα αυτό θα δημιουργήσει αξία σε οικονομικούς όρους;”
Ο κ. Ανδρικόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως “τα πλεονεκτήματα από μια τέτοια κίνηση επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα και έχουν συνέπειες σε άλλα επίπεδα της ημερήσιας αγοράς. Γιατί να τα στερηθούμε; Νομικά μιλώντας, δεν βλέπω λόγο να εξαιρούνται από το άνοιγμα της αγοράς”.