Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Άλλο ένα ψέμα του Σταθάκη για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό. Μέρος 1ο.

Ένα απ' τα πολλά ψέματα, με τα οποία αυτοβαυκαλίζεται ο Σταθάκης, είναι πως "για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό". 





















Τελικά κάθε φορά που μιλά μεγαλώνει κι από λίγο η μύτη του, λες και η χώρα παρθενογεννήθηκε όταν έγινε ο Σταθάκης Υπουργός. Αναφέρεται βεβαίως στο δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αυτό που κρατά τις λιγνιτικές μονάδες σε περιορισμένη λειτουργία, προκειμένου αντί για τον εγχώριο λιγνίτη να καίει φυσικό αέριο.

Αφιερώνω λοιπόν στα ψέματα του Σταθάκη την "1η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας 2008-2020", την οποία είχε συντάξει το 2007 το τότε Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Το Συμβούλιο είχε ..
συσταθεί το 2006 επί κυβέρνησης Καραμανλή και διαλύθηκε απ' την κυβέρνηση του ΑΠΕτεώνα Παπανδρέου, προκειμένου εφεξής στο σχεδιασμό να συμμετέχουν "βρώμικες" ΜΚΟ κι ο σχεδιασμός να γίνει προς μονοσήμαντη κατεύθυνση. Κι από τότε σταματήσαμε να έχουμε "Ενεργειακό Σχεδιασμό", έχουμε μόνο σχέδιο μείωσης εκπομπών, το οποίο επηρεάζει τον ενεργειακό σχεδιασμό κι εκτοξεύει τις τιμές για τον καταναλωτή, υπονομεύοντας και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.


Στην 86 σελίδων Έκθεση βλέπει κανείς πολλά ενδιαφέροντα, καθώς το 2007 στην Ελλάδα "δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα" και τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ερχόταν ένα χρόνο αργότερα, με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Για όποιον δεν πρόσεξε το ...
πιο πάνω διάγραμμα με τα 3 σενάρια εξέλιξης της ηλεκτροπαραγωγής, προβλεπόταν η ένταξη μονάδας λιθάνθρακα και η λιγνιτική παραγωγή κυμαινόταν από 32,54 μέχρι 22,20TWh. Το άθροισμα λιγνιτικής+λιθανθρακικής παραγωγής κυμαινόταν από 28,02 μέχρι 39,92 TWh, όπως μπορείτε να δείτε στον πιο κάτω πίνακα. Με το ΕΣΕΚ του Σταθάκη μας υπόσχονται 12TWh λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής για το 2020, 10 για το 2025 και 9 για το 2030, προκειμένου να κάνουν χώρο για το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. 


Φυσικά όταν έχεις άφθονο εγχώριο λιγνίτη είναι τραγικό να θες να εισάγεις λιθάνθρακα, αυξάνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές. Αλλά κι εκεί το πρόβλημα ήταν πάλι πολιτικό, κάποιοι "πατριώτες" πολιτικοί ήθελαν λιθανθρακική μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, πιθανότατα για να εξυπηρετείται σε λιθάνθρακα και το παρακείμενο τσιμεντάδικο. Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα, λέει η παροιμία κι αν μπορείς να στείλεις το λογαριασμό εισαγωγής κι αποθήκευσης λιθάνθρακα σε άλλους, είναι άλλη μια "λαμπρή" επιχειρηματική πρακτική του Ελληνικών χαρακτηριστικών ιδιωτικού τομέα, απ' αυτές που παγίως η γκαβή Δικαιοσύνη παρακολουθεί απαθής.

Η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό συντάχθηκε το 2007 και για τις ΑΠΕ προέβλεπε διείσδυση αιολικών από 4,40TWh το 2010 έως 14,32TWh το 2020. Ήταν η εποχή που ακόμα η διείσδυση των αιολικών παγκοσμίως ήταν ακόμα χαμηλή, δεν είχαν εμφανιστεί ούτε τα προβλήματα με τα δίκτυα ούτε οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα. Και το ΚΑΠΕ ονειρευόταν να γεμίσει την Ελλάδα ανεμογεννήτριες. Τα Φ/Β ήταν ακόμα πανάκριβα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε μόλις 5 χρόνια αργότερα να γεμίσουμε Φ/Β με εξωφρενικές τιμές, τις οποίες καρπώθηκαν μεταξύ άλλων βο(υ)λευτές και λοιποί Γκρούεζες. Και τώρα που οι τιμές των Φ/Β μειώθηκαν σημαντικά, οι Σταθάκηδες προωθούν πάλι αιολικά, αυτά ακριβώς που χρειάζονται διαρκώς στρεφόμενες εφεδρείες από φυσικό αέριο. Μη τυχόν και δεν κάψουμε όσο αέριο μας είπαν πως μας αναλογεί.

Στην επόμενη ανάρτηση έρχεται και συνέχεια ...