Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

«ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ 2018» : Άσκηση πυρασφάλειας στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης Στην άσκηση συμμετείχαν 30 άτομα του Τμήματος Πυρασφάλειας και της προβλεπόμενης Ομάδας Άμεσης Επέμβασης των ΕΛΠΕ, σε συνεργασία με τους 2ο και 6ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς

Προγραμματισμένη κοινή άσκηση διάσωσης & πυρόσβεσης των ΒΕΘ και του Πυροσβεστικού Σώματος με την επωνυμία «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ 2018» πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2018.












Στην άσκηση συμμετείχαν 30 άτομα του Τμήματος Πυρασφάλειας και της προβλεπόμενης Ομάδας Άμεσης Επέμβασης των ΕΛΠΕ, σε συνεργασία με τους 2ο και 6ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Θεσσαλονίκης. Το σενάριο της άσκησης είναι το πιο σύνθετο που «έτρεξε» ως σήμερα και περιλάμβανε αφενός την κατάσβεση πυρκαγιάς τύπου jet fire με κίνδυνο εκδήλωσης φαινομένου bleve στον πυθμένα σφαιρικής δεξαμενής προπυλενίου και αφετέρου την παράλληλη διάσωση τραυματία στη λεκάνη απορροής της δεξαμενής. Στόχος της άσκησης ήταν η άμεση κινητοποίηση των διαθέσιμων μέσων των ΕΛΠΕ–τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρο, για την αντιμετώπιση της φωτιάς και τη διάσωση του τραυματία.

Εξίσου σημαντική αναδείχθηκε η αμεσότητα και συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος που έσπευσε στο χώρο του συμβάντος, με τη συμμετοχή προσωπικού και εξοπλισμού από περισσότερους του ενός Πυροσβεστικού Σταθμού (30 άτομα και έξι ειδικά οχήματα). Την εξέλιξη της άσκησης παρακολούθησε και ο Επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος Μ. Τσολάκης με στελέχη του επιτελείου του.

Η άσκηση αξιολογήθηκε θετικά από τους συμμετέχοντες φορείς, αναδεικνύοντας χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση παρόμοιων πραγματικών περιστατικών. Η υλοποίηση δράσεων αυτού του είδους συνεισφέρει αποτελεσματικά και διαχρονικά αφενός στη ταυτοποίηση και βελτιστοποίηση της ετοιμότητας των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ σε θέματα Πυρασφάλειας και αφετέρου στη διατήρηση και εμπέδωση της διαχρονικά άριστης συνεργασίας της Εταιρίας με το Πυροσβεστικό Σώμα.