Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Σενάρια αναγκαστικής διαχείρισης ακόμη και εκκαθάρισης για την ELFE, οι μεθοδεύσεις με τα εικονικά μισθώματα

Δύο σενάρια για το μέλλον της ELFE διακινεί τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, αυτό της αναγκαστικής διαχείρισης και εκείνο της εκαθάρισης με βάση τον πτωχευτικό κώδικα. 





Τόσο στο ένα, όσο και στο άλλο, αναφέρθηκαν προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπ. Επικρατείας Αλέκος Φαλμπουράρης, δίχως να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να χαμηλώσει ο θόρυβος σχετικά με τις καταγγελίες Κιτσάκου για την εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση ELFE- ΔΕΠΑ, με τις αποκαλύψεις όπως όλα δείχνουν να έχουν συνέχεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στο πρώτο σενάριο, προυπόθεση ειναι να προσφύγει κάποιος από τους πιστωτές της ELFE στο δικαστήριο, και συγκεκριμένα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας, όπου και η έδρα της λιπασματοβιομηχανίας, ζητώντας την ένταξη της τελευταίας σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Αυτός που θα μπορούσε να αιτηθεί κάτι παρόμοιο, δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΠΑ, η οποία και αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτής της λιπασματοβιομηχανίας με διεκδικούμενες οφειλές, ύψους άνω των 120 εκατ ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση το δικαστήριο θα μπορούσε να ορίσει ως διαχειριστή είτε κάποια ελεγκρτική εταιρεία, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, είτε ακόμη και κάποιον από τους πιστωτές της.
Στο δεύτερο σενάριο, αυτό της ειδικής εκκαθάρισης της ELFE, προυπόθεση είναι να βρεθεί διατεθειμένος επενδυτής να εξαγοράσει την εταιρεία, γεγονός που φυσικά συνεπάγεται ότι θα έχουν συμφωνήσει οι πιστωτές της, (ΔΕΠΑ, τράπεζες, ΔΕΗ, κ.ά) σε κούρεμα των οφειλών τους.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τον τρόπους που χρησιμοποιούσε η ELFE, προκειμένου διάφορες παρένθετες και «εξωτικές» εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που εμφανίστηκαν από το 2015 και μετά, να καταστήσουν με την ανοχή της πολιτείας, την πολύπαθη λιπασματοβιομηχανία ένα «κουφάρι», ώστε αυτή με τη σειρά της να εμφανίζεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους. 
Τέτοια είναι η μηνυτήρια αναφορά του 2016 της Alpha Bank, η οποία κατατέθηκε από τη ΝΔ στα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Το 2008 η τράπεζα είχε χορηγήσει δάνειο ύψους 15,1 εκατ. ευρώ στην ELFE, με εγγυητή το ελληνικό ∆ημόσιο, το οποίο στην πορεία έπαψε να εξυπηρετείται. Ταυτόχρονα το 2015 η ELFE μίσθωσε τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις στη Ν. Καρβάλη Καβάλας, σε τρίτες εταιρείες, και συγκεκριμένα στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και την PFIC, που επειδή δεν είχαν την παραμικρή συμβατική σχέση με την Alpha Bank, δεν θα καλούνταν και να καταβάλουν το παραμικρό ποσό για την αποπληρωμή των οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας προς αυτήν.
Στη μήνυσή της η Alpha έκανε λόγο για μισθώματα που είτε ήταν εικονικά, είτε δεν κάλυπταν καθόλου την αξία του μεγάλης αξίας μηχανολογικού εξοπλισμού της λιπασματοβιομηχανίας. Ενδεικτικό είναι ότι το ύψος της αξίας του εξοπλισμού της ELFE, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανερχόταν σε 6,86 εκατ. ευρώ, όταν οι δύο εταιρείες μίσθωναν τις εγκαταστάσεις της λιπασματοβιομηχανίας έναντι περίπου 600.000 ευρώ τον χρόνο, εκάστη.