Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

«The Athens Conference on European Energy Law and Policy» ​Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, εκ των χορηγών του Συνεδρίου

Το παγκοσμίου φήμης στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης ακαδημαϊκό Ινστιτούτο «Florence School of Regulation» και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης διοργάνωσαν με επιτυχία το τρίτο πανευρωπαϊκό επιστημονικό Συνέδριο «The Athens Conference on European Energy Law and Policy», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. 








Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ήταν εκ των χορηγών του Συνεδρίου

Το συνέδριο επιδιώκει να αναδείξει τα βασικά ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, σημαντικοί παράγοντες της αγοράς, καθώς και ορισμένοι εκ των πλέον ειδικών στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης, οι οποίοι ανέπτυξαν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

1. Βιώσιμη Χρηματοδότηση 
2. Ιδιωτικοποίηση Ενεργειακών Υποδομών & Δικτύων 
3. Χρηματοδότηση Διασύνδεσης Δικτύων Φυσικού Αερίου & Ηλεκτρισμού 
4. Το (Ευρωπαϊκό) Πακέτο για την Καθαρή Ενέργεια  

Στο συνέδριο συμμετείχαν για τρίτη συνεχή χρονιά ο κ. Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου ΕΛΠΕ, και η κα Αλεξία Τροκούδη, Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης Ρυθμιστικού και Κανονιστικού Πλαισίου Ενέργειας.

Ο κ. Ιωάννης Αψούρης, προέδρευσε και συντόνισε το πρώτο μέρος (Session Ι) του συνεδρίου με θέμα την βιώσιμη χρηματοδότηση («Sustainable Finance»). Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής αναλύθηκαν διάφορες πτυχές της προβληματικής της χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων υπό το φως των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030.Επίσης αναπτύχθηκε ως παράδειγμα (case study) για την παραπάνω προβληματική,  η περίπτωση της επένδυσης της EDF σε πυρηνικό σταθμό ενέργειας στο Hinkley Point της Αγγλίας, η οποία απασχόλησε τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

H κα Αλεξία Τροκούδη συμμετείχε στο τέταρτο μέρος (Session IV) του συνεδρίου με θέμα της ομιλίας της να είναι «Η Οδηγία για την ανανεώσιμη ενέργεια: Ανοίγοντας το δρόμο για την μετάβαση της Ευρ. Ένωσης στην καθαρή ενέργεια» («The renewable energy directive: paving the way for EU's transition to clean energy»). Στην ομιλίας της η κα Τροκούδη ανέλυσε τις διατάξεις της νέας Οδηγίας της Ευρ. Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αποτελεί μία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρ. Επιτροπής στα πλαίσια του Χειμερινού Ενεργειακού Πακέτου. 

Η έμφαση δόθηκε στους νέους φιλόδοξους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο στο ενεργειακό μίγμα των Κρατών Μελών όσο και στις μεταφορές, στις νέες διατάξεις για τους μηχανισμούς υποστήριξης των ΑΠΕ, την διαδικασία αδειοδότησης, την διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών και τρίτων χωρών καθώς και στους νέους θεσμούς της αυτοκατανάλωσης και των ενεργειακών κοινοτήτων. Το θέμα της ομιλίας της κας Τροκούδη ήταν εξαιρετικά επίκαιρο καθώς η νέα Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι υπό έκδοση τις επόμενες ημέρες ύστερα από την υιοθέτησή της προσφάτως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».