Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Σιωπηρή παράταση έως την άνοιξη για τον Νόμο Κατσέλη

Σε σιωπηρή παράταση προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τον Νόμο Κατσέλη έως τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, όπου αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα θέσει τις βάσεις ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.







Την κατάρτιση του διάδοχου καθεστώτος έχει αναλάβει η συμβουλευτική PWC, η οποία σχεδίασε και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στην Κύπρο. Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες διαβουλεύσεων προτού ψηφιστεί ο νέος νόμος, αφού στην Κύπρο η διαβούλευση διήρκησε περίπου ένα έτος.

Η προεκλογική περίοδος, όμως, στην οποία θα εισέλθει και επισήμως η χώρα από το 2019 πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση να νομοθετήσει την ευνοϊκή διάταξη πριν την εξαγγελία εκλογών. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη σε εκδήλωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία ανοικτή διαπραγμάτευση για το πλαίσιο προστασίας των πιο αδύναμων στο μέλλον και σύντομα αναμένεται από τους αρμόδιους υπουργούς να γίνουν ανακοινώσεις».

Οι εν λόγω ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους. Αυτό που απαιτείται, πάντως, είναι το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει «μια καλοσχεδιασμένη πρόταση» στους Θεσμούς ώστε να έχει πιθανότητες να εγκριθεί, αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Σκληρές διαπραγματεύσεις για το όριο και... όχι μόνο Κυβέρνηση, τράπεζες και Θεσμοί βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο για το ελάχιστο όριο ένταξης, όσο και για τις επιμέρους διατάξεις που θα αφορούν τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Οι Θεσμοί δεν βλέπουν θετικά την παράταση του καθεστώτος προστασίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, στη λογική του ότι «η Ελλάδα βγήκε από την κρίση». Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, πιέζουν ασφυκτικά για αισθητή μείωση του ορίου στις 100.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν ενήλικο, ενώ η κυβέρνηση προβάλει αντιστάσεις στις 150.000 ευρώ.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών, πάντως, αναφέρουν ότι το όριο είναι ένα μόνο από τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, αφού ο νέος νόμος-πλαίσιο περιλαμβάνει μια σειρά ουσιαστικών παραμέτρων, όπως με βάση ποια αξία θα υπολογίζονται τα όρια ένταξης. Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι πέρασε «στα ψιλά» με τροποποίηση η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ορίου από την αντικειμενική αξία στην «αγοραία ή αντικειμενική» αξία, αυξάνοντας έτσι ατύπως τα όρια ένταξης.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τραπεζών που βρίσκονται αντιμέτωπες με φιλόδοξους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και τους Θεσμούς που ασκούν πιέσεις για εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και άρση της ασυλίας των στρατηγικών επενδυτών. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών από τα υποχρεωμένα νοικοκυριά και πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι τήρησης αυτών των ρυθμίσεων.

Οι διατάξεις αυτές είναι που θα κρίνουν πόσα νέα ακίνητα θα «φορτώσουν» οι τράπεζες στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 20.000 ακίνητα, από την αρχή του χρόνου, αλλά αυτοί αφορούσαν κυρίως ακριβά ακίνητα που συνδέονται με μεγάλα στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια. Πλέον, όμως, τα ακριβά ακίνητα εξαντλούνται οι τράπεζες προσανατολίζονται σε πλειστηριασμούς κατοικιών κάτω από τις 200.000 ευρώ.