Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Πετρέλαιο: Οι φόβοι για την ζήτηση δεν «πτοούν» τις επενδύσεις

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης σε μεγάλες οικονομίες, ενώ εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν οι αμερικανικές αγορές πετρελαίου ύστερα από τη μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.





Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το πρωί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημειώνουν πτώση κατά 0,2%, στα 60,16 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό καταγράφουν άνοδο κατά 0,3% στα 51,33 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, παρά τις ανησυχίες για την πτώση της ζήτησης, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι αξίζει να αυξήσουν τις επενδύσεις σε έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων έργων αναμένεται να πενταπλασιαστεί το επόμενο έτος σε σχέση με το 2015, αλλά σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie, οι συνολικές δαπάνες είναι μάλλον απίθανο να είναι αρκετές για να καλύψουν τη μελλοντική ζήτηση. Αυτή η εκτίμηση, έρχεται σε αντίθεση με τους φόβους της αγοράς, η οποία εμφανίζεται διστακτική εν όψει πιθανής επιβράδυνσης της οικονομίας.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, γνωστές ως «upstream», αναμένεται να φθάσουν τα 425 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον αναλυτή της WoodMac Angus Rodger. Τα κεφάλαια αυτά δείχνουν μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη όπου οι δαπάνες είχαν διαμορφωθεί στα 400 δισ. δολάρια αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο περιορισμένα σε σχέση με τα 770 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν το 2014.