Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Αμοιβαία επωφελής η εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Θετικά και στέρεα βήματα φαίνεται να γίνονται στην προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, κυρίως σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Κίνα, Andrey Denisov, στο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, TASS. 



Ειδικότερα, σημείωσε πως έχουν δημιουργηθεί αξιόπιστοι μηχανισμοί συνεργασίας στο πεδίο της προμήθειας υδρογονανθράκων, στηριζόμενοι σε ένα «δίκτυο ασφαλείας» που επιτρέπει την υλοποίηση μακροχρόνιων ενεργειακών σχεδιασμών και έργων.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επεσήμανε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για σταθερές προμήθειες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.  
Πρόσθεσε ακόμη πως «Η ανάπτυξη των φυσικών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) απαιτεί τεράστια κεφάλαια και επενδύσεις, γεγονός που σημαίνει πως τέτοιου είδους έργα πρέπει να προγραμματίζονται εκ των προτέρων. Από την άλλη, η Κίνα, από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο ενδιαφέρεται για το ίδιο – δηλαδή  να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα, σταθερές και ομαλές συνθήκες εφοδιασμού ενέργειας».
Τέλος, ο ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να αντιλαμβανόμαστε την ενεργειακή συνεργασία ως τον «πυρήνα» των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. «Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των χωρών μας είναι ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο συνεργασίας, ενώ ειδικοί και από τις δύο χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου η σινορωσική ενεργειακή συμμαχία να πάρει σάρκα και οστά», κατέληξε ο ίδιος.