Ο όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» προκειμένου να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια και την περιφερειακή αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, και αυτό δεν είναι άλλο από την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Είναι αλήθεια ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία.
Αρχικά, οι εξορύξεις θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς με την έναρξη των ερευνών θα εργαστούν εξειδικευμένα συνεργεία και εργολαβικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως θα δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, τόσο σε ανειδίκευτο όσο και επιστημονικό προσωπικό υποστήριξης των εργολαβικών συνεργείων.
Στη περίπτωση που ανακαλυφθούν κοιτάσματα και πόσο μάλλον καλής ποιότητας , ο αριθμός των εργαζομένων που θα χρειαστεί για την άντληση του πόρου θα πολλαπλασιαστεί. Αν λάβουμε υπόψη την τακτική που ακολουθείται διεθνώς, στις εργασίες ανάπτυξης και παραγωγής μόνο ενός κοιτάσματος, θα απασχολούνται ετησίως τουλάχιστον άμεσα 300 και έμμεσα 1000 εργαζόμενοι.
Εάν υποθέσουμε ότι νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, ανακαλυφθεί ένα κοίτασμα σαν αυτό του Πρίνου, υπολογίζεται πως το κοινωνικό προϊόν που θα παραχθεί (παραγωγή πετρελαίου) θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως, από τα συγκεκριμένα έσοδα το 20% των εσόδων στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών (σ.σ. όπως ακριβώς και στη Νορβηγία). Σκοπός του ταμείου είναι η δημιουργία ενός αποθεµατικού για τη χρηματοδότηση των συντάξεων των ασφαλιστικών ταµείων και κυρίως τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.
Το 5% των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα αποδίδεται απευθείας στην Περιφέρεια και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία, το οποίο ποσοστό, ανάλογα με το ύψος της παραγωγής, μπορεί να κυμανθεί στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ουσία σημαίνει αυτόματα αύξηση της αυτοδυναμίας σε ενεργειακούς πόρους, μείωση του ελλείμματος εισαγωγών εξαγωγών, αύξηση των κρατικών εσόδων, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, προσέλκυση νέων επενδυτών, βελτίωση της απασχόλησης ιδιαίτερα στις γεωεπιστήμες, στη μηχανική πετρελαίου και άλλες ειδικότητες μηχανικών, οικονομολόγους, νομικούς και άλλους που τώρα μεταναστεύουν.
Πιθανότητες ατυχήματος
Ατυχήματα και διαρροές συμβαίνουν συνεχώς, όπου υπάρχει πετρελαϊκή δραστηριότητα. Είναι μέρος της επιχειρησιακής «καθημερινότητας» των διαδικασιών εξόρυξης και μεταφοράς πετρελαίου. Το γεγονός ότι δεν μαθαίνουμε για αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν συνεχώς. Ωστόσο, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε θέματα ασφάλειας και η διεθνής εμπειρία σε τεχνικό επίπεδο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο.
Παρόλα αυτά, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ένα πετρελαϊκό ατύχημα θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη χώρα, που πιθανότατα θα χρειαστεί δεκαετίες για να ανακάμψει. Η διαρροή από ένα ατύχημα τύπου Exxon Valdez, αν και μικρότερη σε μέγεθος, θα αρκούσε για να δημιουργήσει πετρελαιοκηλίδα έκτασης άνω των 2.600 χλμ2, μεγαλύτερη δηλαδή από την γεωγραφική έκταση όλων των Επτανήσων.
ΠΗΓΗ : energyin