Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Οι λόγοι για τη μη ευόδωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ κατά την προεκλογική περίοδο παρά τις διαρροές για νέες συμμαχίες

Το ενδεχόμενο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛΠΕ εντός του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς αντί του τέλους Ιανουαρίου που είναι ο ισχύων προγραμματισμός, αφήνει ανοικτό σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ.
















Πλην όμως από πηγές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο εκτιμάται ότι οι εταιρίες των κοινοπραξιών είναι εταιρίες του τομέα του trading με απουσία εκπροσώπων της Ευρωζώνης αλλά κα ομίλων ισχυρών του επιπεδου EXXON MOBIL.

Παράλληλα τα νούμερα ύψους 3,5 δισ που έχει δώσει σαν αποτίμηση η HSBC με βάση τις τελευταίες αναθεωρήσεις θεωρούνται πολύ δύσκολο να πιαστούν από τις υπάρχουσες κοινοπραξίες που απαρτίζονται κυρίως από traders ( Glencore και Vitol ) αλλά και funds όπως το Carlyle, που όσο μεγάλο και αν είναι, παλαιότερα είχε αναμιχθεί στη Νεοχημική του Λαυρεντιάδη.

Η μετάθεση της προθεσμίας υπερφορτίζει πολιτικά το κλίμα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της προθεσμίας θα εξεταστεί στην περίπτωση που ο επιπλέον χρόνος είναι απαραίτητος, για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της Vitol με την αλγερινή Sonatrach και της Glencore με την αμερικανική Carlyle, ώστε να διεκδικήσουν το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. 

Οι συνομιλίες της Glencore με την εταιρεία από τις ΗΠΑ, καθώς και της Vitol με τον αλγερινό κολοσσό φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. 

Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει φτάσει κάποια σχετική ενημέρωση στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία θα πιστοποιούσε πως έχουν επισημοποιηθεί οι συμφωνίες των ζευγαριών. 

Σε κάθε περίπτωση, η «κάθοδος» δύο κοινοπραξιών στην τελική φάση για το 50,1% των ΕΛΠΕ, αντί μόνο για τους δύο «μνηστήρες» που έχουν προκριθεί από τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση του τιμήματος.

Έτσι, το Ταμείο φαίνεται να είναι διατεθειμένο για ολιγόμηνη μετάθεση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Ασφαλώς όμως εδώ με λίγη καθαρή πολιτική σκέψη καταλαβαίνει κανείς ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πουλήσει τα ΕΛΠΕ κατά τέτοιον τρόπο παραμονή μιας εκλογικής αναμέτρησης!

Η σκυτάλη στη ΔΕΠΑ 

Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ θα ανοίξει τη «σελίδα» των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων εντός του 2019, δίνοντας τη σκυτάλη στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. 

Βέβαια, όσον αφορά τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας από το Ταμείο είναι η νομοθέτηση της διχοτόμησής της σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών», κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς. 

Εντός της επόμενης χρονιάς θα δρομολογηθεί επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ και η αξιοποίηση του εξαντλημένου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη Νότια Καβάλα, με τις εκτιμήσεις ωστόσο να τοποθετούν προς το τέλος του 2019 την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εκχώρησης, με σκοπό τη μετατροπή της σε αποθήκη φυσικού αερίου. 

Ο λόγος είναι πως η φύση της συγκεκριμένης υποδομής είναι αρκετά ιδιαίτερη, γεγονός που καθιστά περίπλοκη την κατάρτιση του σχεδίου αξιοποίησής της. 

Έτσι, για παράδειγμα, θα πρέπει σε πρώτη φάση να αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο παραχώρησής της, ενώ στη συνέχεια να προσδιορισθούν από τη ΡΑΕ οι ρυθμιστικές παράμετροι της εμπορικής της λειτουργίας. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εν λόγω υποδομή, λόγω της σημασίας που θα έχει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

ΠΗΓΗ : worldenergynews