Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Εισαγωγή αερίου από την Τουρκία έκανε το Σάββατο η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική εισαγωγή από τους Κήπους

Από το Νοέμβριο είχαν οδηγηθεί στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Botas για τη σύναψη συμφωνίας διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδας και Τουρκίας. Οι συζητήσεις αυτές που διήρκεσαν πάνω από 8 μήνες και εάν κρίνει κανείς από τις εξελίξεις το περασμένο Σάββατο, οδηγήθηκαν σε αίσιο τέλος. 



Τι συνέβη προχθές; Σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εισαγωγή αερίου από τους Κήπους, εκτός της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας ΔΕΠΑ Botas, με αγοραστή τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
Ο πωλητής αλλά και οι ποσότητες που αγοράστηκαν δεν γνωστοποιούνται για εμπορικούς λόγους, ωστόσο είναι σαφές ότι η εισαγωγή άνοιξε το δρόμο για τη δραστηριοποίηση άλλων χρηστών στο τρίτο σημείο εισόδου του ελληνικού συστήματος αερίου που μέχρι πρότινος παρέμενε κλειστό. 
Πλέον μετά και την εισαγωγή της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, το ελληνικό σύστημα αποκτά πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, ενισχύοντας καθοριστικά τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. 
Παράλληλα ενισχύεται σημαντικά η ασφάλειας τροφοδοσίας του ελληνικού συστήματος και των καταναλωτών, ιδιαίτερα στην χειμερινή περίοδο, που διανύουμε κατά την οποία  η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά.
Επίσης η νέα κίνηση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ενισχύει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της εγχώριας αγοράς ανοίγοντας την πρόσβαση τρίτων στους Κήπους. 
Στην πράξη δηλαδή γίνεται ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση η Ελλάδα να γίνει κόμβος εισόδου και ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη αγορά αερίου της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 
Υπενθυμίζεται ότι η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είχε πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα και των άλλων δύο σημείων εισόδου, τόσο της Ρεβυθούσας το 2009 όσο και του Σιδηροκάστρου το 2017. Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2009 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010 είχε επιδιώξει και κατάφερε τελικά να κάνει την πρώτη εισαγωγή ιδιωτικού LNG στην ελληνική αγορά, ενώ το 2017 είχε ασκήσει πιέσεις ώστε να ανοίξει η πρόσβαση τρίτων προμηθευτών στο Σιδηρόκαστρο, από όπου πλέον γίνονται εισαγωγές αερίου και γίνονται δημοπρασίες εκχώρησης δυναμικότητας για τρίτους προμηθευτές. 
Σημειώνεται τέλος ότι η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με κατανάλωση 1,5 δις κυβικά μέτρα είναι μαζί με τη ΔΕΗ οι μεγαλύτεροι καταναλωτές της εγχώριας αγοράς.