Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Συνάντηση με Κανιέτε ζήτησε ο Σταθάκης για το θέμα της "μεγάλης" ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Πρόσκληση για συνάντηση στον επίτροπο Κανιέτε απηύθυνε χθές ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να συζητηθεί εκ του σύνεγγυς το επίμαχο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Καθημερινή.



Την προηγούμενη Πέμπτη είχε προηγηθεί επιστολή του επιτρόπου Κανιέτε προς τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία καθιστούσε σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ είναι να συμμορφωθεί η ΡΑΕ με την πρόταση της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ για απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ όπως και της απόφασης ορισμού της θυγατρικής SPV Αριάδνη Interconnection ως επίσημο φορέα υλοποίησης του έργου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο επίτροπος Κανιέτε μέσω της επιστολής του καλεί τις ελληνικές αρχές να επικοινωνήσουν επισήμως στην Επιτροπή εάν θέλουν να συνεχιστεί το έργο ως PCI ή εάν θα το υλοποιήσουν ως εθνικό έργο, επισημαίνοντας τη βαρύτητα της απόφασής τους σε σχέση με τη διασύνδεση της Κύπρου με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.