Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

RBC: Κίνδυνος ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία εγείρουν ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, επηρεάζοντας περαιτέρω τις τιμές.




Επιπλέον η προγραμματισμένη συντήρηση στη Νορβηγία, τον κορυφαίο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του LNG αυτό το καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά, νέα έργα εξαγωγής LNG που θα μπουν στο δίκτυο από το 2025, αναμένεται να σταθεροποιήσουν τις τιμές μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

«Η νορβηγική συντήρηση και οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία θα στηρίξουν τις βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου και του LNG», ανέφερε την Πέμπτη 15/8 η RBC (Royal Bank of Canada) Capital Markets η οποία είναι τράπεζα με κεντρικά γραφεία στο Τορόντο του Καναδά.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το βαρόμετρο κινδύνου αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την τράπεζα.

 

Ο παράγων... Νορβηγία

Η συντήρηση και οι απρογραμμάτιστες διακοπές στη Νορβηγία (ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης), είναι οι κινητήριες δυνάμεις που πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Ένα νέο κύμα προγραμματισμένης συντήρησης έρχεται τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές, καθώς και στις παγκόσμιες τιμές LNG, καθώς ο ανταγωνισμός για τα φορτία του υπερψυκτικού καυσίμου θα μπορούσε να αυξηθεί, σημείωσαν αναλυτές της RBC.

 

Το θερινό ράλι… στις τιμές του φυσικού αερίου

Στις αρχές του καλοκαιριού, οι απρογραμμάτιστες διακοπές πυροδότησαν πολλά ράλι… στις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η διακοπή του κόμβου Sleipner τον Ιούνιο οδήγησε τα ολλανδικά TTF Natural Gas Futures (το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη), να αυξάνονται κατά 10% στις 3 Ιουνίου  (το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών).

Οι απρογραμμάτιστες διακοπές τόνισαν την ευπάθεια της Ευρώπης που βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου, καθώς η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πτώση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Πιο πρόσφατα, η τιμή έφτασε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο φέτος εν μέσω ανησυχιών για πιθανή διακοπή της προμήθειας ρωσικών αγωγών μέσω Ουκρανίας.

 

Κανονικά η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίστηκαν παρά τις συγκρούσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας κοντά στον μοναδικό σταθμό μέτρησης αερίου που εξακολουθεί να στέλνει ρωσικό αέριο δυτικά στην Ευρώπη.

Ακόμη και όταν η ένταση Ουκρανίας-Ρωσίας κλιμακώθηκε με την ουκρανική εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, οι δύο πλευρές έχουν σηματοδοτήσει ότι δεν έχουν πρόθεση να διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Ενώ οι βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου και του LNG πιθανότατα θα υποστηριχθούν από ανησυχίες σχετικά με την προσφορά, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να γίνουν πιο σταθερές οι τιμές καθώς ένα κύμα νέων εξαγωγικών έργων LNG θα πλήξει την αγορά, δήλωσε η RBC.

«Από το 2025 και μετά, ένα παλιρροϊκό κύμα LNG θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση», σημείωσε η τράπεζα.

www.worldenergynews.gr