Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Γερμανία: Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί σχέδιο γεώτρησης για φυσικό αέριο

Ένα σχέδιο για νέο έργο γεώτρησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του νησιού Borkum στη Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων από περιβαλλοντικές ομάδες.



Σύμφωνα με το Clean Energy Wire, η Greenpeace, η οργάνωση Fridays for Future και μια τοπική πρωτοβουλία πολιτών έχουν ανανεώσει τις εκκλήσεις να σταματήσει το έργο, επικαλούμενες ανησυχίες για το εύθραυστο οικοσύστημα της Θάλασσας Wadden.

Παρά την προσωρινή διαταγή ενός ολλανδικού δικαστηρίου, η ολλανδική εταιρεία φυσικού αερίου One-Dyas πιέζει να προχωρήσει στην εγκατάσταση της πλατφόρμας γεώτρησης.

Η εταιρεία έχει απειλήσει ακόμη και με νομικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας εάν δεν εγκριθεί το έργο.

Ωστόσο, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Steffi Lemke έχει αντιταχθεί δημοσίως στο έργο, τονίζοντας τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Θάλασσα Wadden.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και πολιτικοί ετοιμάζονται τώρα για περαιτέρω διαμαρτυρίες και προσπάθειες άσκησης πίεσης για να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της γεώτρησης.

Η σύγκρουση αυτή αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων και της προστασίας του περιβάλλοντος στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας.

www.worldenergynews.gr