Στη σκιά μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση αντιποίνων του Ιράν για το θάνατο Χανίγια, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την πορεία των τιμών του πετρελαίου και πως θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του Michael Rubin, ανώτερου συνεργάτη του American Enterprise Institute (AEI) στο Rigzone ο οποίος εκτίμησε ότι σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, θα υπήρχε άνοδος στις τιμές του πετρελαίου ίσως και έως τα 200 δολάρια το βαρέλι. Εάν στην κρίση στη Μ. Ανατολή προστεθεί και μια ενδεχόμενη κρίση στη Βενεζουέλα, ίσως φτάσουμε ακόμη και στα 250 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον ίδιο.
Σημειώνεται ότι η Μέση Ανατολή παράγει πάνω από το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και οποιαδήποτε διακοπή αυτής της παραγωγής ή των εξαγωγών αργού στην διεθνή αγορά θα είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Μόνο το Ιράν συμβάλει περίπου με 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Έτσι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αυτής της παραγωγής εάν επηρεαστεί τότε η τιμή του πετρελαίου θα δεχόταν πιέσεις. Εκτιμάται ότι μια μείωση της ιρανικής παραγωγής κατά 15% θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 3 δολάρια.
Η εξειδικευμένη στη ναυτιλία εταιρεία πληροφοριών Dryad Global αξιολογεί ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεαστεί το θαλάσσιο εμπόριο εξαιτίας ενδεχόμενων αυξημένων αεροπορικών επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στη Θάλασσα της Αραβίας, καθώς και από πιθανές καταλήψεις εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν. Στο πλαίσιο του αυξημένου κινδύνου η εταιρεία συμβουλεύει την αποφυγή όλων των διελεύσεων πλοίων συνδεδεμένων με το Ισραήλ από την Ερυθρά, τον Κόλπο του Άντεν, του Ομάν και τον Περσικό μέχρι νεοτέρας.
Μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο οι ημέρες της κυριαρχίας του OPEC έχουν τελειώσει ανέφερε από την πλευρά της στο Rigzone η διευθύντρια του κέντρου για την ενέργεια το κλίμα και το περιβάλλον του Heritage Foundation Diana Furchtgott-Roth, επικαλούμενη την ενίσχυση της θέσης της αμερικανικής παραγωγής στην παγκόσμια προσφορά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο το 2023, παράγοντας το 16% της παγκόσμιας παραγωγής, σε σύγκριση με το 12% από τη Σαουδική Αραβία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν 19,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαίου και υγρών φυσικού αερίου το 2023, οκτώ εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα περισσότερα από τη Σαουδική Αραβία και οκτώ εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα περισσότερα από τη Ρωσία σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Heritage Foundation.