Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 76 δολ. κινείται το αργό, στα 79 δολ. το Brent

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι τιμές του πετρελαίου  την Πέμπτη, με τους αυξανόμενους κινδύνους στη Μέση Ανατολή να αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που είχαν ωθήσει τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2024 στην αρχή της εβδομάδας.



Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύθηκαν 0,74%, στα 78,91 δολάρια το βαρέλι έως τις 18:25 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε 1,16%, στα 76,10 δολάρια.

Το Brent ανέβηκε την Τετάρτη, ανακάμπτοντας από την απότομη πτώση τη Δευτέρα, όταν διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου και το WTI στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι τιμές υποστηρίχθηκαν την Τετάρτη από μια πτώση 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 700.000 βαρελιών και σημειώνοντας την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση στα χαμηλά έξι μηνών.

"Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου παρουσίασαν αστάθεια ως αντίδραση σε ένα μείγμα οικονομικών ανησυχιών και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κακής αύξησης των θέσεων εργασίας, έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Mazen Salhab, στρατηγός αγοράς της BDSwiss.«Παρά αυτούς τους οικονομικούς φόβους, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να βρουν υποστήριξη στην πλάτη των εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

Προμήθειες πετρελαίου

Η δολοφονία ανώτερων μελών των μαχόμενων ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα αύξησε την πιθανότητα αντίποινων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, πυροδοτώντας ανησυχίες για την προμήθεια πετρελαίου από τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής στον κόσμο.

Στήριξη προσέφερε και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης η οποία κήρυξε ανωτέρα βία στο πεδίο Sharara την Τρίτη καθώς η εταιρεία μείωσε σταδιακά την παραγωγή του κοιτάσματος λόγω διαμαρτυριών.

Εν τω μεταξύ αναλυτές της Citi επεσήμαναν ότι υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης των τιμών στα χαμηλά έως τα μέσα των 80$ για το Brent.

«Παραμένουν ανοδικοί κίνδυνοι στην αγορά, από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την πιθανότητα διαταραχών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες λόγω της εποχής των τυφώνων και τις περιορισμένες επενδύσεις», ανέφερε η Citi.

www.worldenergynews.gr