Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μπορεί να διαταράξει τις ροές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, οδηγώντας σε νέα σύσφιξη την παγκόσμια αγοράς LNG, όπως είπαν αναλυτές αυτή την εβδομάδα στην εξειδικευμένη σε ενεργειακά θέματα ιστοσελίδα Montel.
Θυμίζουμε ότι το Ισραήλ απείλησε να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στον Λίβανο ως απάντηση σε μια επίθεση με ρουκέτα το περασμένο Σαββατοκύριακο για την οποία κατηγόρησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ.
Το πρόβλημα εντείνεται μετά δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε (πολιτικός ηγέτης της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς) η οποία συνέβη στις 30/7.
Επί πρόσθετα, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.
«Μετά τις δύο δολοφονίες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ τεταμένη κατάσταση που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες της περιοχής, η οποία θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για όλους τους ενεργειακούς φορείς», δήλωσε ο Francesco Sassi (ερευνητής στη «δεξαμενή σκέψης» RIE).
Προβλέψεις για διακοπή λειτουργίας των ισραηλινών υπεράκτιων κοιτασμάτων
Αναλυτές έχουν εκφράσει το φόβο διακοπής λειτουργίας των υπεράκτιων κοιτασμάτων του Ισραήλ σε περίπτωση που αποτελέσουν στόχο της Χεζμπολάχ.
«Μια νέα μεγάλη ισραηλινή επίθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει προληπτική αναστολή μέρους ή ακόμα και του συνόλου της παραγωγής φυσικού αερίου στα 3 κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας σε περίπτωση που στοχοποιηθούν από τη Χεζμπολάχ.
Εάν κλείσουν τα κοιτάσματα του Ισραήλ, θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στην προμήθεια στην Ιορδανία και την Αίγυπτο», δήλωσε ο Simon Henderson (Διευθυντής του Κόλπου και της ενεργειακής πολιτικής στο The Washington Institute).
Ήδη οι χώρες στρέφονται στις αγορές LNG για να αντισταθμίσουν το έλλειμμα στην ισραηλινή προσφορά.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία εισήγαγαν περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ισραηλινό αέριο πέρυσι, παρά τη διακοπή ενός μήνα στο κοίτασμα Ταμάρ του Ισραήλ λόγω της προληπτικής αναστολής των εργασιών όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.
«Ο κίνδυνος διακοπών ή προληπτικού τερματισμού λειτουργίας των ισραηλινών υπεράκτιων κοιτασμάτων, καθώς και των χερσαίων χώρων συμπιεστών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Οι χαμηλότερες εισπράξεις από τον αγωγό θα πρέπει να αντισταθμιστούν από ισχυρότερες εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο ή και περικοπές ζήτησης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Jacopo Casadei (αναλυτής φυσικού αερίου στην Energy Aspects), επισημαίνοντας επίσης μια «πιθανή διακοπή» των εξαγωγών σε Αίγυπτο και Ιορδανία.
«Σίγουρα το LNG θα πρέπει να προέρχεται από την αγορά spot για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός στην Αίγυπτο», είπε ο Sassi.
Η απληστία της Αιγύπτου για LNG οδηγεί… τις εξελίξεις
Η αδηφάγα όρεξη της Αιγύπτου για LNG είχε συμβάλει στη σύσφιξη της παγκόσμιας αγοράς LNG πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων.
Η χώρα είχε εκδώσει διαγωνισμούς αγοράς για τουλάχιστον 20 φορτία LNG για να καλύψει την αυξανόμενη καλοκαιρινή ζήτηση, με τις ελλείψεις να έχουν οδηγήσει σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.
Οι διαγωνισμοί συνέβαλαν στο να βρουν υποστήριξη οι τιμές LNG στην Ασία περίπου 12 USD/MMbtu, είπαν οι συμμετέχοντες.
Ωστόσο, η ζήτηση LNG στην Ευρώπη ήταν ασθενής, με τις εισαγωγές αυτόν τον μήνα να φθάνουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν 3 χρόνια (σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Kpler), εν μέσω υψηλού υπόγειου χώρου αποθήκευσης και υγιούς προσφοράς αγωγών.
Ο αντίκτυπος στις αγορές
Όπως γίνεται αντιληπτό και οι αγορές δεν μένουν ανεπηρέαστες από τα προαναφερόμενα γεγονότα.
«Νομίζω ότι οι αγορές είναι κατά κάποιον τρόπο ζαλισμένες… από τα συνεχή σήματα κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης που έρχονται από τη Μέση Ανατολή.
Δεν νομίζω ότι θα δούμε προληπτικά κλεισίματα σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αλλά σίγουρα οι υποδομές φυσικού αερίου θα γίνουν αμέσως πρωταρχικός στόχος για οποιονδήποτε εχθρό του Ισραήλ κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.
Σε περίπτωση άμεσης αντιπαράθεσης, το Ισραήλ θα δώσει προτεραιότητα στην εσωτερική ενεργειακή ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε άμεση απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ, γίνεται απειλή για την Αίγυπτο και την Ιορδανία», είπε ο Sassi.
www.worldenergynews.gr