Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Αμετάβλητη η πολιτική περικοπων του ΟΠΕΚ+

Χωρίς αλλαγές διατηρείται η πολιτική παραγωγής ο ΟΠΕΚ+ όπως αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους οι κορυφαίοι υπουργοί των χωρών μελών του.




Όπως μετέδωσε το Reuters, σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο οργανισμός ανέφερε ότι τα μέλη που προβαίνουν στις εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως «επανέλαβαν ότι η σταδιακή σταδιακή κατάργηση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να διακοπεί ή να αντιστραφεί», ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ τόνισε ότι το σημερινό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου είναι άνετο για τη Ρωσία, τον προϋπολογισμό της και τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά. Η προσφορά και η ζήτηση παραμένουν σε ισορροπία, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκάμπ επεσήμανε ότι οι αβεβαιότητες που επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου είναι απίθανο να συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη, εφόσον η αγορά παραμένει επαρκώς εφοδιασμένη.

Κατά την διάρκεια της συνεδριάσεις Ιράκ, Καζακστάν και Ρωσία διαβεβαίωσαν την επίτευξη πλήρους συμμόρφωσης με τις υποσχεθείσες περικοπές της παραγωγής, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι χώρες αυτές είχαν νωρίτερα παραδώσει σχέδια για την αντιστάθμιση της υπερπαραγωγής του παρελθόντος.

Πηγή του ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της συνόδου επέμενε ότι τα μέλη θα επιδείξουν δέσμευση στο σχέδιο αντιστάθμισης.