Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ExxonMobil: Σταθερή η ζήτηση για πετρέλαιο ως το 2050 - "Καμπανάκι" για έλλειμμα στις επενδύσεις

Η αμερικανική Exxon Mobil δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει η ζήτηση για αργό πετρέλαιο να παραμείνει πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ως το 2050, δηλαδή σε παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα.


Η Exxon σχεδιάζει να αντλήσει 4,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα φέτος.

«Η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει πολύ μακροπρόθεσμη προοπτική και θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο Διευθυντής Οικονομικών, Ενέργειας και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Exxon, Chris Birdsall.

Η Exxon εκτιμά ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα αλλάξουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 8 δισεκατομμύρια σήμερα σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια το 2050, αυξάνοντας τη ζήτηση για ενέργεια.

Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού ομίλου είναι θεαματικά διαφορετικές από αυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που αναμένει η ζήτηση να συρρικνωθεί σε περίπου 55 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το 2050.

Ταυτόχρονα η εταιρεία προειδοποιεί ότι ελλείψει νέων επενδύσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, η παραγωγή αργού ενδέχεται να πέσει στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως το 2030, ή 70 εκατ. βαρέλια λιγότερα από τις παγκόσμιες ανάγκες, κατά τους υπολογισμούς της.